Libri-tranzakció: határidőn túl is fogadja a kisrészvényesek igényét a Mathias Corvinus Collegium

A többségi tulajdonos piaci árat fizet a részvényekért.

Munkatársunktól
2023. 08. 10. 13:36
20200409 Budapest Libri könyvesbolt fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elfogadja a kisrészvényesek esetleges eladási szándékát a hatvannapos törvényi határidőn túl is a Mathias Corvinus Collegium (MCC), ugyanis elkötelezettek abban a tekintetben, hogy Libri–Bookline Zrt.-ben történt többségi tulajdonszerzése következtében a kisebbségi részvényeseket semmilyen kár ne érje. A többségi tulajdonos természetesen piaci árat fizet a részvényekért – írta az MCC közleményében.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, a Mathias Corvinus Collegium nemrégiben 98,41 százalékos tulajdonosává vált a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének. A cégcsoport vezetésének összetétele azonban változatlan marad, a korábbi többségi tulajdonos pedig igazgatósági tagként segíti a Libri-csoport további fejlődését.

Az MCC kiemelte, az alapítvány közvetett leányvállalata, a Libri–Bookline Zrt.-ben minősített többségi befolyással rendelkező Axialis Holding Zrt. a Libri–Bookline valamennyi ezzel élni kívánó részvényesétől piaci értéken, a törvények által megszabott módon megvásárolja társasági részesedését. Ezzel a többségi részvényes maradéktalanul eleget tesz törvényi kötelezettségének, sőt a törvényben meghatározott hatvannapos határidőn túl érkező kérelem esetén is kész piaci értéken megvásárolni bármely részvényes részesedését. 

A kisebbségi részvényeseket tehát semmilyen kár nem éri. Az MCC többségi tulajdonszerzésével nem érintett fennmaradó részvények többsége tekintetében a részvényesek már jelezték eladási szándékukat.  

– Az MCC, mint Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézménye és tudásbázisa hisz a magyar könyvpiacban, a könyvek erejében és a kultúrában. Ezért is döntött úgy, hogy a Libri-vállalatcsoportban többségi tulajdont szerez, és elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantálja a magyar könyv jövőjét – foglalták össze. 

 

Borítókép: Libri (Fotó: Havran Zoltán)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.