Kázmér 2024. március 4.
logo

Még a lejárató cikk szerzője is elismerte, hogy nem a teljes igazságot mondta Böjte Csabáról

Magyar Nemzet
Forrás: Origo
2023.08.29. 10:33 2023.08.29. 12:21
Még a lejárató cikk szerzője is elismerte, hogy nem a teljes igazságot mondta Böjte Csabáról

Képtelenek voltak a teljes igazság feltárására azok a sajtómunkások, akik mégis rágalmazó cikket jelentettek meg Böjte Csabáról és a Dévai Szent Ferenc Alapítványról – ismerte el az Origónak Szabó Tünde, az egyik, Átlátszó Erdélynél dolgozó szerző. 

Mint arról a Magyar Nemzet is írt, a karaktergyilkossági kísérlet végül kudarcba fulladt, mert Máthé Mónika, a baloldali újságírók „koronatanúja” maga ismerte el, hogy „mérgező emberek” vadásztak Böjte Csaba fejére az ő segítségével. 

Az Átlátszó Erdély munkatársa jelentette ki, hogy nem tudták teljes bizonyító erővel alátámasztani állításaikat, 

és úgy fogalmazott, hogy igyekeztek informátoruk interjúban tett kijelentéseinek az igazságtartalmát ellenőrizni. Szabó Tünde hozzátette: az informátor „története, és annak részletei egybecsengenek a szexuális abúzusról szóló kutatások általános eredményeivel is”.

Az Origó újságíróit propagandistának nevező és jogi következményekkel fenyegetőző szerző azzal is magyarázkodott, hogy jelezte: bizonyos aspektusokból nem deríthető ki a teljes igazság. Emellett elismerte, hogy a szovátai otthonban történtek részleteiről az egyes szereplők eltérően számoltak be.

Annak okát csak találgatni lehet, hogy miért tették közzé a cikket az ellentmondások és bizonytalanságok ellenére, de talán nincs messze a valóságtól Kulcsár Árpád, volt Transindex főszerkesztőnek egy hasonló ügyben adott indoklása. Kulcsár szerint a „szexuális zaklatási ügyekben az ártatlanság vélelme kicsit másként működik”, és az állítólagos visszaéléseket tematizálni kell. 

Borítókép: Böjte Csaba atya (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.