időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A hazáért mindhalálig

Máté Patrik
2023.08.20. 08:47 2023.08.20. 14:16
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A hazáért mindhalálig

– Jól vezetni: mi minden rejlik ebben a két egyszerű szóban egy katonatiszt számára! – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a budapesi Kossuth téren, miután a nemzeti ünnep alkalmából a lobogó felvonását követően esküt tettek a honvédtisztjelöltek. Mint mondta, a letett eskü után kezdődik az igazi, felelősségteljes számadás.

– Az eskü kötelezi önöket, hogy előbbre helyezzék az országot, mint saját magukat – szögezte le a tárcavezető. Felhívta a figyelmet, hogy ezt alázatos lélekkel kell tenni. Meggyőződése, hogy aligha találni szebb hivatást, mint hazánkat akár az életünk árán is megvédeni. 

– Fogadják elismerésünket és megbecsülésünket – húzta alá a miniszter. Kiemelte, hogy új világrend van születőben, az orosz–ukrán háború pedig akár világméretű konfliktussá bővülhet.

– A magyar álláspont, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség 

– húzta alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

– A katolikus egyház feje itt, ezen a téren, alig néhány hete Magyarország védőszentjéhez, Szűz Máriához imádkozott a békéért. Ferenc pápa szavai a szívünkbe vésték: akárhogy is ordítják a háborút körülöttünk, a magyarok nincsenek egyedül békevágyukkal – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Emlékeztetett, hogy a magyar kormány már jóval a háború kitörése előtt döntött arról, hogy fejlesztik a haderőt. Felhívta a figyelmet, hogy épül és erősödik a területvédelem is.

– A politikai vezetőknek az a felelősségük, hogy felállítsanak egy olyan honvédséget, amely képes megvédeni hazánkat, a hadsereget azonban önöknek kell vezetniük 

– rögzítette.

A miniszter az újdonsült honvédtisztek családjának is köszönetet mondott a támogatásukért.

– Fiatal hadnagyok! Éljenek szent fogadalmuk szerint: a hazáért mindhalálig!

– húzta alá a tárcavezető.

Idén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 166-an tették le katonai esküjüket. A honvédtisztek fogadalmukat kardrántással, és a „hazáért mindhalálig!” felkiáltással erősítették meg. Az eskütétel után Berta Tibor katolikus tábori püspök és Jákob János protestáns tábori püspök fohászt mondott. Az avatás végén a Magyar Honvédség három Gripen vadászgépe úgynevezett díszelgő áthúzással, piros, fehér, zöld csíkot húzva repült át a Kossuth tér felett, köszöntve az esküt tett tiszteket.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Augusztus 20.

Soha nem nézték meg még ennyien a fővárosi tűzijátékot

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.