Százmilliókat költöttek a dollármédia és a baloldal üzeneteinek terjesztésére a külföldi négymilliárdos támogatásból + videó

A baloldal kampányát segítő anyagok eléréseinek a maximalizálására külön Facebook-oldal és portál működött a külföldről több milliárd forinttal finanszírozott dollármédia portfóliójában. Az Erősítő elnevezésű Facebook-oldal a 2021 januári létrehozásától a tavaly áprilisi választás napjáig nagyjából 250 millió forintot költött olyan hirdetésekre, amelyekkel a dollárbaloldal üzeneteit népszerűsítették a közösségi médiában.

MUNKATÁRSUNKTÓL
2023. 08. 21. 5:41
Szabó Tímea; Bajnai Gordon
Budapest, 2014. május 25. Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetõje, EP-listavezetõ és Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke, országgyûlési képviselõ a szövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi milliárdokból kistafírozott dollármédia portfóliójában még olyan Facebook-oldal és portál működtetésére is volt keret, amellyel a baloldal kampányát segítő anyagok eléréseit maximalizálták. Az Erősítő a 2021 januári létrehozásától a tavaly áprilisi választás napjáig nagyjából negyedmilliárd forintot költött kormányellenes hirdetésekre, valamint a szivárványkoalíció üzeneteit népszerűsítő tartalmakra a közösségi médiában.

Csak a voksolást megelőző egy hétben az Erősítő húszmillió forintból promotálta balliberális médiumok, köztük a Telex, a 24.hu, a 444.hu, valamint a Hvg.hu cikkeit. A szavazás napja után gyakorlatilag inaktívvá váló oldalon feladott 12 ezer hirdetés több mint egyharmada – 4500 – esett a választás előtti hónapra.

Az Erősítő hátterében fellelhető mind a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat cégcsoportnak, mind pedig az Ezalényeg.hu médiabirodalom kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek a tulajdonosi köre. A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint e két vállalatnál landolt annak a több mint négymilliárd forintnak a csaknem kilencven százaléka, amely az USA-ból – a Korányi Dávid-féle Action for Democracyn keresztül – és egy svájci alapítványtól érkezett a baloldal kampányának támogatására.

Az Erősítő mögött álló egyik kulcsfigura a DatAdat cégcsoportban is jelentős tulajdonrésszel rendelkező Dessewffy Tibor. A Gyurcsány–Bajnai-korszak egyik meghatározó háttérembere a képviselője ugyanis az Amplify App nevű, Észtországban – az DatAdat OÜ elnevezésű vállalkozással azonos tallinni címre – bejegyzett társaságnak, amely az Erősítőt működteti és az adatkezelését is végzi. Az említett NIK-jelentés szerint a DatAdat Professional Kft. 34 millió forint értékben bocsátott ki számlát az Amplify Appnak.

Az Erősítőnek Montenegróban működik egy ikerportálja, amelyben Páva Zoltán, az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa is érdekelt. A Nagalsi.me üzemeltetője ugyanúgy az Amplifier App, mint az Erősítőé, a bejegyzését pedig a Páva érdekeltségébe tartozó EMI Investment bonyolította.

Borítókép: Bajnai Gordon és Szabó Tímea országgyűlési képviselő (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.