Tavaly hazánkban volt az egyik legolcsóbb az élelmiszer Európában

Összehasonlító vizsgálat jelent meg az európai élelmiszerek, italok és dohányáruk tavalyi áráról, amelyből kiderült, hogy nálunk rendkívül olcsón lehetett vásárolni. Hazánk a kutatott harminchat országból a kilencedik helyet foglalta el, amely számos élelmiszertípus árában megmutatkozott.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 08. 15. 20:59
null
Ár Stop Élelmiszer termékek Illusztráció 20220201 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részletes vizsgálatot közölt az Eurostat a tavalyi európai élelmiszerárakról, amelyből kiderült, hogy Magyarországon volt majdnem a legalacsonyabb az árak szintje a kontinensen, az alkohol pedig itt volt a legolcsóbb – számolt be a Világgazdaság.

Az eredmények alapján a gazdasági szakportál rámutatott, hogy Magyarország volt az egyik legolcsóbb a kontinensen, a megvizsgált országok köre pedig tényleg kiterjedt volt. A kutatásban szereplő országok árait összehasonlítva az derült ki, hogy az élelmiszerek és alkoholmentes italok árindexének rangsorában a 36 ország közül 

Magyarország volt a 9. legolcsóbb, az Európai Unió egészén mért átlagár kilencven százalékát érte el.

A legalacsonyabb árakat Törökországban mutatták ki, ahol 2022-ben az uniós árszint alig 64 százalékán álltak az árak. A legdrágább ebben a rangsorban Svájc volt, az alpesi ország lakosai az uniós átlag 163 százalékán vásárolhattak élelmiszert és alkoholmentes italokat – írták. Kiemelték:

hazánkban lehetett a legolcsóbban alkoholt vásárolni, az árak az EU-s átlaghoz képest mintegy 18 százalékkal voltak alacsonyabbak 2022-ben.

A csúcs Izland volt, 297,4 százalékkal. A magyar dohánytermékek árazására is kedvező volt, ami az unió 76,2 százaléka. Törökországban viszont mindössze 26,2 százalékát kérik el a dohánytermékekért a kereskedők az EU-s átlagos áraknak. Írország volt a másik véglet, ott 260 százalékon állt az árazás.

A beszámoló szerint az elemzés az egyes élelmiszer-kategóriákra lebontva is mutat adatokat, itt Magyarország továbbra is a legalacsonyabb árkategóriájú országok közé tartozik. 

Az uniós átlagárhoz viszonyítva a kenyér nálunk kilencven százalékon, a hús 72,9 százalékon, a hal 88,6 százalékon volt kapható. 

A hírportál viszonyításképpen rámutatott, hogy Svájcban ugyanez 164,1, 233 és 182,6 százalékon állt, Törökországban pedig 59,6, 53 és 58,9 százalékon. Viszont a tej-sajt-tojás kategóriában a magyar árak már fölötte voltak az uniós átlagnak, és 107 százalékon álltak. 

Az olajok szintén (112,1 százalék), ebben is drágább volt Magyarország az európai átlagnál. Viszont a zöldségeknél és a gyümölcsöknél nyolc százalékkal olcsóbb. Ezekből Norvégiában volt a legrosszabb vásárolni, 153,6 százalékos árakkal. Törökország viszont ebben is a legolcsóbb volt az 52,4 százalékos arányával.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.