Újabb részletek derültek ki a megújuló tehetséggondozási rendszerről

A tehetséggondozásban részt vevő tanárok havonta nettó 75 ezer forint ösztöndíjra pályázhatnak, amely tíz hónapon át, szeptembertől júniusig jár – erősítette meg egy mai konferencián Nagy-Vargha Zsófia. A Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára részletesen beszélt a megújítás előtt álló tehetséggondozási rendszerről is.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 12:58
Megújul a tehetséggondozás
20230131 deszk Szent Száva Szerb Kulturális Oktatási és Hitéleti Központ havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Cél megtalálni a legtöbb tehetséges fiatalt – fogalmazott a fiatalokért felelős helyettes államtitkár Szolnokon, a Czeizel Endre Emlékkonferencia –Középpontban a tehetség elnevezésű rendezvényen. A távirati iroda beszámolója szerint a tehetséggondozás új irányai Magyarországon című előadásában Nagy-Vargha Zsófia elmondta: a 2008-ban létrehozott Nemzeti Tehetség Program egy évvel ezelőtt került a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz (KIM), és az állam egyre több forrást tud biztosítani a program működésére.

Jelenleg mintegy 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre a tehetségek támogatására, ebből egymilliárd a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramra

– közölte az államtitkár, aki jelezte, a Nemzeti Tehetség Program számos ösztöndíj-lehetőséget kínál a fiataloknak, a Nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjra például már nyolcéves kortól lehet pályázni. 

Nagy-Vargha Zsófia hangsúlyozta, 

a tehetségpontok működnek, és a határon túli magyar tehetségek is pályázhatnak ösztöndíjakra. 

– Számos szakmai program valósul meg a Nemzeti Tehetség Központban. Ilyen a Snétberger Zenei Tehetség Központ, ahol olyan, hangszeren játszó gyerekek után kutatnak, akik hátrányos helyzetük miatt a képességeiktől messze elmaradó oktatásban részesülnek – fogalmazott, hozzátéve, hogy működtetnek Londonban is egy tehetségközpontot, ahonnan a magyar fiatalok a tudásukat a remények szerint majd „haza tudják csatornázni”. 

Nagy-Vargha Zsófia utalt arra, hogy a Nemzeti Tehetség Központ korábban a köznevelési intézményekbe vitt egy teszten alapuló tehetségazonosító eszközrendszert. Ezt a Nemzeti Tehetség Program „leporolja”, és szeretnék ősszel száz köznevelési intézménybe ismét bevinni a mérőeszközt, amely megmutatja, hogy miben tehetséges, merre orientálódik egy-egy gyermek.

Szeretnénk továbbá egy minden társadalmi réteg számára nyitott és átlátható rendszert létrehozni. A Tanítsunk Magyarországért program lényege, hogy az ország minden szegletébe, olyan helyre is eljussunk, ahol nehezen fedezik fel a tehetséget

 – hangsúlyozta. 

Kiemelten támogatják a műhelyeket

Jelezte, a Nemzeti Tehetség Program hálózata, a minősített tehetséggondozó műhelyek rendszere 43 középfokú oktatási intézményből áll, az intézmények megpályázzák a címet és kapnak plusztámogatást, hogy az ott dolgozó pedagógusok a saját diákjaikkal belátásuk szerint foglalkozzanak, eszközöket vásárolhatnak, pluszjuttatást kaphatnak tehetséggondozásra. 

Nagy-Vargha Zsófia további célnak nevezte, hogy a tehetségek hasznosuljanak is. A Start ösztöndíjprogramban például a fiatal, vállalkozó affinitással rendelkező tehetségeket támogatják nemcsak anyagilag, hanem képzéssel is, és szeretnék ezt a programot a középiskolákba is bevinni. 

Kitért arra is,

szeretnének olyan „erőforrástérképet” létrehozni, amely segít abban, az adott gyermek és családja is lássa, hogy az adott régióban milyen lehetőségek vannak tehetséggondozásra.

A helyettes államtitkár beszédében az idei évben induló új tehetséggondozó programokról is szólt. 

– Szeretnénk ősztől nagyobb hangsúlyt helyezni a természettudományos tárgyakra, lesznek majd pályázható programok. Azt tervezzük továbbá, hogy minél több versenylehetőséget biztosítsunk Magyarországon a fiataloknak, például megrendezzük 2024-ben az ifjú fizikusok világversenyét – sorolta a lehetőségeket Nagy-Vargha Zsófia, aki kitért a tehetséggondozó tanároknak létesített ösztöndíjra is, ennek részleteiről elsőként a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.  

Az érintett pedagógusok havonta nettó 75 ezer forint ösztöndíjra pályázhatnak, amely tíz hónapon át, szeptembertől júniusig jár. A felhívásra középfokú oktatási intézményben legalább három éve dolgozó matematika, fizika, biológia, kémia, földrajz, informatika, magyar nyelv és irodalom, történelem vagy ének-zene szakos tanárok jelentkezhetnek.

A most kezdődő tanévben több mint 1600-an élhetnek majd a lehetőséggel – emlékeztetett a politikus.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.