Az „ukránosító lépés" mindenkit lesújtott a kárpátaljai magyar iskolában

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elfogadhatatlannak tartja a magyarellenes megnyilvánulásokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 03. 14:14
POTÁPI Árpád János
Hosszúfalu, 2023. augusztus 25. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszédet mond a magyar kormány támogatásával épített diákszálló avatásán Szlovéniában, a muravidéki Hosszúfaluban 2023. augusztus 25-én. MTI/Katona Tibor Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik – közölte Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel azzal kapcsolatban, hogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar vezetőjének indokolatlan menesztése után a nemzeti szimbólumok használatát és a magyar nemzeti himnusz eléneklését is megtiltották az idei tanévnyitón.

Potápi Árpád János azt írta, 

a tantestület és a szülők néma sorfalat állva egy szál nemzeti színű gyertyával, valamint Reményik Sándor Templom és iskola versével tiltakoztak „az ukránosító lépés ellen”.

Hozzátette: a munkácsi kistérségben sajnálatos módon folyamatossá váltak a magyarellenes megnyilvánulások, és ami még sajnálatosabb, önkormányzati hatáskörre hivatkozva ez ellen sem a megye vezetése, sem pedig az ukrán kormányzat nem lép fel.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint a munkácsi városvezetés a cinikus intézkedéseivel próbálja ellehetetleníteni a közel százötven éves múltra visszatekintő magyar oktatási intézmény működését.

Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy Magyarország 32 éve elsőként ismerte el az újonnan létrejött, független Ukrajnát. Ukrajna pedig most a jogszűkítő ukrán törvényekkel asszimilációra vagy távozásra kényszerítené az 1100 éve a szülőföldjén élő magyarságot – írta.

Hangsúlyozta: „Úgy véljük, hogy egy az Európai Unióba és NATO-ba igyekvő ország esetében az ukrán önazonosság megerősítése és a háborús helyzet nem szolgálhat alapul az ukrán alkotmányban, nemzetközi és kétoldali szerződésekben vállalt kisebbségi jogok szűkítésére. Határozott gyakorlati intézkedéseket várunk Kárpátalja megye vezetésétől és Zelenszkij elnöktől.”

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.