Drónokkal, civil járművekkel is üldözik a gyorshajtókat a budapesti rendőrök

Egy hónap alatt 636 gyorshajtót kaptak el, tizenöten ittasan, öten bódult állapotban vezettek.

2023. 09. 06. 14:18
rendőrök, igazoltatás, gyorshajtás Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti rendőrök hadat üzentek az illegális gyorsulások résztvevői, a „driftelők” és a járműveket engedély nélkül átalakítók ellen. Augusztusban 44 alkalommal tartottak ellenőrzést a főváros útjain a balesetek megelőzése, megszakítása és szankcionálása céljából – adta hírül a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK).

Az ellenőrzésekhez nem csupán rendőri jelleggel ellátott szolgálati gépkocsikat és motorkerékpárokat, hanem civil járműveket és kamerás drónokat is igénybe vettek. Az egyenruhások statikusan, illetve mozgó járművekből is mérték a közlekedők sebességét.

Az ellenőrzés számokban (Forrás: BRFK)

Egy hónap alatt 654 esetben került sor valamilyen intézkedésre, melyből 636 alkalommal észleltek sebességtúllépést. Ezek miatt 161 helyszíni bírságot, 41 közigazgatási bírságot szabtak ki, valamint két szabálysértési feljelentést és három közigazgatási jegyzőkönyvet vettek fel. A sebességtúllépésekről összesen 429 leállítás nélküli felvétel készült.

„Drifteléshez” kapcsolódó szabályszegések miatt egy emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

A drift, vagy driftelés (szabad fordításban: csúsztatás, sodródás) a jármű kontrollált tapadásvesztését jelenti. Csak azt nevezzük driftelésnek, ami tudatos mozgást feltételez. A cél hogy a jármű a megadott íven, a legnagyobb szögben egy métert se haladjon a szokásos módján, tehát egyenesen.

Az akciók a sebességméréseken felül a gépjárművek engedély nélküli átalakítására is kiterjedtek, amelyek során az azokkal összefüggő szabálytalanságok miatt két szabálysértési feljelentést tettek, illetve egy járműnek a forgalmi engedélyét is elvették a helyszínen.

A rendőrök ittasság gyanúja miatt 15, míg bódultság gyanúja miatt öt vezetőt fogtak el, továbbá 23 embert mintavétel céljából állítottak elő. Körözés miatt négy ember fogtak el az akciók során, valamint 26 esetben éltek büntetőfeljelentéssel.

Zéró toleranciával léptek fel a közlekedés biztonságát veszélyeztető magatartások ellen, így a közlekedők egyéb természetű szabályszegései miatt is, mint például hiányos világítás, kézben tartott mobiltelefon használata vezetés közben vagy lejárt műszaki érvényesség miatt, illetve biztonsági öv használatának elmulasztása miatt további 105 helyszíni bírságot és 196 közigazgatási bírságot szabtak ki, illetve 64 szabálysértési feljelentést és öt közigazgatási jegyzőkönyvet töltöttek ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elkötelezett a közúti közlekedési balesetek számának csökkentése mellett, ezen belül pedig abban, hogy a főváros utcáin ne történjen halálos baleset. 

A BRFK rendszeresen tart és a jövőben is rendszeresen fog tartani hasonló közlekedésrendészeti ellenőrzéseket, valamint külön célellenőrzéseket a többi közlekedőre veszélyt jelentő járművezetők (így a gyorshajtók és az ittas vezetők) kiszűrésére.

Ezeket az ellenőrzéseket a 2023. év második felében is kiemelt prioritásként kezelik. ​

Borítókép: Közúti rendőri ellenőrzés (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.