időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo
Elkülönítették a két vélhető tettes ügyét a szlovák hatóságok

Dunaszerdahelyi mészárlás: Turek iratokat tanulmányoz, B. Karol novemberben bíróságra megy + videó

Szemán László János
2023.09.23. 05:53 2023.09.23. 09:07
Dunaszerdahelyi mészárlás: Turek iratokat tanulmányoz, B. Karol novemberben bíróságra megy + videó

Huszonnégy évvel a maffiagyilkosság után novemberben bíróság elé áll B. Karol, akit a Pápay klán tíz vezetőjének egyik kivégzőjeként vádolnak a véres leszámolással. A dunaszerdahelyi mészárlás nyomozása szerinti társ, Turek, azaz U. Alex ügyét elkülönítették, ő magyar börtönben tanulmányozza éppen a szlovák nyelvű bűnügyi iratokat.

U. Alex a Döcher-féle kettős gyilkosság vád szerinti megbízója szlovák nyomozati iratok tanulmányozásával tölti hétköznapjait magyar börtönében, értesült róla a Magyar Nemzet. A Turek néven elhíresült, a magyar és a szlovák éjszakai életet meghatározó férfi tolmács segítségével olvassa a dunaszerdahelyi mészárlás ügyében született vallomásokat és egyéb dokumentumokat. A szlovák törvények szerint az iratismertetés a nyomozás lezárásának utolsó fázisát jelenti. Az ügyészek már nem tartanak szükségesnek további nyomozati cselekményeket.

Pasaréten fogták el a dunaszerdahelyi mészárlással is gyanúsított Tureket a TEK emberei (Forrás: TEK)

Néhány napja írtuk meg, hogy a Narodna Kriminálna Agentura (Nemzeti Büntetőügynökség, Naka) nyomozói Budapesten jártak, akkor a KR Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozóival  közösen még elvégezték a szükségesnek tartott nyomozati munkát. Turek pedig immár egy hete tanulmányozhatja az iratokat. 

 

Megjegyzéseket tehet az olvasottakhoz, illetve lehetnek még nyomozati indítványai, aminek elfogadására nagyon kicsi az esély a vizsgálatnak ebben a szakaszában. Ezt követően emel vádat az ügyész, minden bizonnyal még idén Turek ellen. A vádemelést követően pedig egy–tíz hónap múlva kezdődhet meg a maffia ügyeket tárgyaló különleges bíróság előtt U. Alex, azaz Turek pere.

Turek ügyét elkülönítettek a dunaszerdahelyi mészárlás másik vélt elkövetőjének perétől. B. Karol, aki a Döcher-féle kettős gyilkosságban is vádlott társa Tureknek, már novemberben a különleges bíróság elé áll, akkor kezdődik a pere. Kérdés, hogy ideiglenesen átadjuk-e, vagy távközlés útján áll majd a szlovák bíróság rendelkezésére.

B. Karol (álarc nélkül) a helyszíni bizonyítási eljáráson Dunaszerdahelyen (Fotó: Paraméter.sk)

Emlékezetes, 1999-ben két alvilági leszámolás történt: az egyik Magyarországon, a másik Szlovákiában. 1999. február 2-án Budapesten, a XV. kerületi Palotás kisvendéglőben lelőtték az alvilági körökben jól ismert Döcher Györgyöt, alias Csontkezűt és a bolgár Mihail Dimitrov Dimovot, alias Bolgár Misit, majd 1999. március 25-én Dunaszerdahelyen, a Fontana bárban tíz ember életét követelő maffiagyilkosság történt. Kivégezték a Pápay klán tíz vezetőjét. A szlovák és a magyar rendőrök közös nyomozásának köszönhetően kiderült, a két ügy összekapcsolódik. Egy magyar és egy szlovák maffiavezér megállapodott abban, hogy megöletik egymás riválisait. 

U. Alex (korábbi nevén D. Alex, alias Turek) megkérte a felvidéki maffia vezérét, Sátor Lajost, hogy ölesse meg korábbi bűntársát, Döcher Györgyöt, akivel megromlott a kapcsolata. A gyilkosságért cserébe Sátor Lajos azt kérte Turektől, hogy végezze ki dunaszerdahelyi riválisait, a Pápay klánt.

Az eddigi adatok szerint a Döcher-féle gyilkosságot B. Karol követte el Turek megbízásából, a logisztikát Sz. Árpád, alias Paprika biztosította, ő szállította B.-t a kisvendéglőhöz, majd el. Dunaszerdahelyen hasonló lehetett a szereposztás, B. Karol, Paprika és Turek vett részt a támadásban a nyomozók szerint. Paprika időközben autóbalesetben meghalt.

A Döcher-féle gyilkosság ügyében néhány napja volt az előkészítő ülés, ahol az ügyésznő 18 év fegyházat ajánlott fel Tureknak és B. Karolnak a teljes körű beismerő vallomásért cserébe, ám a vádlottak elutasították ezt.

A dunaszerdahelyi mészárlás nyomozása során, tavaly B. Karolt ideiglenes átadtuk a szlovák hatóságoknak, és ő a hírek szerint beismerő vallomásnak megfelelően végigmutogatta a helyszínen, hogy hogyan történt a kivégzés.

Borítókép: A dunaszerdahelyi Fontana bár a mészárlás után (Fotó: szlovák rendőrségi felvétel)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.