Fordulat a dunaszerdahelyi mészárlás ügyében? + videó

Fordulat történt Közép-Európa legnagyobb tömeggyilkossága, a dunaszerdahelyi mészárlás ügyében. Múlt héten még Budapesten nyomoztak a szlovák és a magyar rendőrök, ám hamarosan vádat emelhetnek az 1999-es maffialeszámolás miatt Szlovákiában. A vádlottak ugyanazok lesznek, akiket a Döcher-gyilkosság miatt Budapesten számoltatnak el.

2023. 08. 26. 6:05
null
Fotó: Szlovák rendőrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régen várt fordulat történt a dunaszerdahelyi mészárlás ügyében. A Magyar Nemzet szlovák forrásai szerint múlt héten Budapesten jártak a Narodna Kriminálna Agentura (Nemzeti Büntetőügynökség, Naka) nyomozói, és a KR Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozóival közösen elvégezték az utolsó vizsgálati műveleteket. Azt egyelőre nem tudhatjuk meg, hogy pontosan milyen nyomozati cselekményekről volt szó, forrásaink csak annyit mondtak, néhány apróbb részletet kellett még tisztázni az 1999-ben a dunaszerdahelyi Fontana bárban történt mészárlás ügyében.

Karol B. (álarc nélkül, sisakban) tavaly Dunaszerdahelyen részletesen elmondta és bemutatta, hogy ölték meg 1999-ben Pápay Tibort és kilenc alvezérét a Fontana bárban (Fotó: Paraméter.sk)

A Naka nyomozói időközben hazatértek, és átadták az illetékes ügyésznek az egyhetes budapesti munkájukról szóló jelentést. Az ügyész még nem nyújtotta be a vádindítványát az illetékes bíróságra, ám ezt hamarosan megteszi.

A vádlottak ugyanazok lehetnek, mint a budapesti Döcher-gyilkosság vádlottai, U. Alex, azaz Turek és Karol B.

Tureket Pasaréten fogta el a TEK egy bárban (Forrás: TEK-videó)

Mielőtt ismertetnénk a részleteket, menjünk vissza képzeletben 2011-ig. Tizenkét évre tekint vissza a magyar–szlovák rendőri együttműködés a szervezett bűnözés elleni küzdelemben. Az NNI-ben ekkor alakult meg a még fel nem tárt maffia-bűncselekmények vizsgálatára a különleges egység. A hatvanhét nyomozó számos ügyben dolgozott együtt szlovákiai kollégáikkal, a Naka nyomozóival.

A sikeres közös nyomozások közül említsük meg elsőként a szlovák újságíró és barátnője meggyilkolásának ügyét. Mint ismeretes, Jan Kuciák újságírót és menyasszonyát 2018. február 21-én a saját házukban ölték meg. A szlovák nyomozók megállapították, az elkövetésnél használt fegyvert egy magyar férfi biztosította. A zebegényi fegyvernepper azonosítását és a nála tartott kutatást az NNI végezte.

A Naka jelzésére indulhatott újra 2016-ban gőzerővel a Döcher-gyilkosság és az ugyancsak 1999-ben történt dunaszerdahelyi mészárlás nyomozása, amelyekben napjainkra totális áttörést értek el a két ország nyomozói. A Döcher-gyilkosság miatt már vádat emeltek Budapesten a Turek becenevű maffiózó, ahogy ma többszöri névváltás után hívják, U. Alex, valamint csallóközi magyar bűntársa, Karol B. ellen. Mint azt megírtuk, szeptember 19-én előkészítő üléssel meg is kezdődik a perük a Fővárosi Törvényszéken.

Miután a Naka befejezte a nyomozást a dunaszerdahelyi, tíz áldozatot követelő mészárlás ügyében, vádemelési javaslatot készítenek az ügyészségnek, az ügyész pedig benyújthatja a vádindítványt a bíróságnak. 

Az elkövetők azonosak, mint a Döcher-ügyben, az egyik gyilkosság a másik következménye, egyfajta szívesség két maffiafőnök között, mondhatni bartergyilkosság.

1999-ben két alvilági leszámolás történt: az egyik Magyarországon, a másik Szlovákiában. 1999. február 2-án egy budapesti, XV. kerületi kisvendéglőben lelőtték az alvilági körökben jól ismert Döcher Györgyöt és a bolgár Mihail Dimitrovot, majd 1999. március 25-én Dunaszerdahelyen, a Fontana bárban tíz ember életét követelő maffiagyilkosság történt. A szlovák és a magyar rendőrök közös nyomozásának köszönhetően kiderült, a két ügy összekapcsolódik.

Egy magyar és egy szlovák maffiavezér megállapodott abban, hogy megöletik egymás riválisait. U. Alex (korábbi nevén D. Alex, alias Turek) megkérte a felvidéki maffia vezérét, Sátor Lajost, hogy ölesse meg korábbi bűntársát, Döcher Györgyöt, akivel megromlott a kapcsolata. A gyilkosságért cserébe Sátor Lajos azt kérte Turektől, hogy végezze ki dunaszerdahelyi riválisait, a Pápay klánt.

Rohácot is együtt szorították sarokba

A Nakával együttműködő NNI különleges egység számos „döglött ügyet” vett elő és kezdett el felgöngyölíteni a 2010-es években. Ilyen ügy volt az ismert médiavállalkozó, Fenyő János meggyilkolása. Az üzletembert 1998. február 11-én ölte meg a jogerős ítélet szerint a szlovák maffia bérgyilkosa, Jozef Rohác, és ugyancsak előkerült az Aranykéz utcai robbantás aktája is. 1998. július 2. örökre beírta magát emlékezetünkbe. Ezt a merényletet nevezhetjük talán az 1990-es években a magyarországi szervezett bűnözésben végbement átalakulás legbrutálisabb csúcspontjának, mely négy halálos áldozatot és 27 sérültet követelt, valamint egy félig lerombolt utcát, és azt a tudatot hagyta maga után a magyar társadalomban, hogy senki sincs biztonságban. Ugyan két évtizednek el kellett telnie, de az elkövetők felelősségre vonása megtörtént. Jozef Rohácot ezért és Fenyő meggyilkolása miatt ítélték életfogytiglani fegyházra.

 

 

Borítókép: A Fontana bár kártyaszobája Dunaszerdahelyen 1999. március 25-én, a vérengzés után (Fotó: szlovák rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.