Egyedülálló eredményt ért el Magyarország a családpolitika terén

A termékenységi ráta úgy emelkedett, hogy közben növekedett a munkavállaló édesanyák aránya.

2023. 09. 15. 16:18
null
20230915 budapest demografiai csucs talakozo havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A család szó politikailag már nem korrekt kifejezés, és ahogy Novák Katalin köztársasági elnök is mondta, mi, magyarok szabadságharcosok vagyunk. S hiszek abban, hogy a családért, mint értékért vívott harcunkat folytatnunk kell – erről beszélt az V. Budapesti demográfiai csúcson a Család és demográfia: Női perspektívák című szakmai panelbeszélgetésen a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke. Fűrész Tünde kifejtette, hogy az anyák perspektívája rettentően fontos része a magyar családpolitikának.

család
A kormány a családok mögött van Fotó: Havran Zoltán

 

A családpolitikát az édesanyákra alapozzák

Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön elmondott beszédére, aki rámutatott arra, hogy a magyar családpolitika öt célt tűzött ki maga elé. Ezek közül az egyik az, hogy a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni. 

Fűrész Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezetük egy nagyszerű nőről, Kopp Mária pszichológusról kapta a nevét, és aki alapítója volt a magyar népi kerekasztalnak. Kopp Mária a kutatásaiban bebizonyította, hogy a fiatal magyar párok több mint két gyereket szeretnének, de átlagban mégsem lesz ennyi gyermekük. S ő volt az első, aki kimondta: meg kell születnie azoknak a gyermekeknek, akiket a családok szeretnének vállalni. A magyar szakpolitika azt szeretné elérni, hogy a magyar családok annyi gyermeket nevelhessenek fel, amennyit szeretnének.

 

Jönnek az eredmények

A szakember elmondta: 2010-ben, amikor elkezdték a magyar családpolitika megvalósítást, azt a célt tűztük ki, hogy az anyákat, a családokat abban kell segíteni, hogy összeegyeztethessék a munkát és a magánéletet.

Makroszinten pedig az volt a cél, hogy olyan társadalmat építsünk, amely a foglalkoztatáson és a család intézményén alapul

– fogalmazott Fűrész Tünde: Hozzátette: éppen ezért Magyarország számos olyan intézkedést tett, amely a munka és a magánélet közötti egyensúlyt támogatja. Kiemelte: ma kétszer annyi bölcsődei és óvodai férőhelyhely van, mint 2010-ben. Ingyenes és kötelező az óvodai oktatás, ezek abban segítenek az édesanyáknak, hogy újra integrálódhassanak a munkaerőpiacra, de megállhassák a helyüket a családon belül is.

Hangsúlyozta, büszkék az elért eredményekre, egyebek mellett arra, hogy 1,2-ről csaknem 1,6-ra emelkedett a termékenységi ráta.

S legfőképpen arra, hogy a termékenységi ráta úgy emelkedett, hogy közben növekedett a munkavállaló édesanyák aránya, ami egyedülálló Európában.

Borítókép: (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.