Így vélekednek a magyarok a drogliberalizációról

Bár a droghasználattal összefüggő társadalmi toleranciaszint világszerte emelkedik, a magyarok jelentős része nem támogatná a kábítószerek használatának engedélyezését.

2023. 09. 19. 18:09
null
Dana Point, 2019. augusztus 3. Marihuánás cigarettát teker egy férfi a Mike Tyson egykori amerikai profi nehézsúlyú ökölvívó világbajnok által szervezett jótékonysági golfversenyen a kaliforniai Dana Pointban 2019. augusztus 2-án. A torna bevételét a hajléktalanok és a függõbetegek kezelésére fordítják. MTI/EPA/Nina Prommer Fotó: Nina Prommer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A marihuána használata egészségügyi kockázatot jelent, éppen ezért a magyar lakosság nem támogatja az engedélyezését Magyarországon – ez derült ki a Drogkutató Intézet 2023 márciusa és áprilisa között készült közvélemény-kutatásából.

Az elemzés azért vált különösen aktuálissá, mert a kábítószerrel és annak szabályozásával kapcsolatos vélekedés mind egyéni, mind társadalmi és döntéshozói szinten átalakulóban van. Napjainkban egyre több országban döntenek úgy, hogy engedélyezik az állampolgároknak a kábítószer-használatot – elsősorban a fogyasztókat érintő stigmatizáció elkerülését és az igazságszolgáltatás terheinek csökkentését hangsúlyozva. Eközben világszerte emelkedni látszik a kábítószer-használattal összefüggő társadalmi toleranciaszint.

Mint kiderült, a válaszadók 71,6 százaléka szerint a marihuána árthat a fogyasztók egészségének, 50,9 százaléka pedig nem is támogatná használatának engedélyezését. 

Minden negyedik megkérdezett viszont maximálisan támogatná. A válaszadók 55 százaléka szigorítaná a kábítószerekkel kapcsolatos büntetési tételeket is, 57,2 százalék pedig akkor sem fogyasztana belőlük, ha tudná, nem büntetik meg érte. 

A drog legalizálásával kapcsolatos törekvéseket a megkérdezettek 33,2 százaléka teljes mértékben elítéli, 22,1 százalékuk ugyanakkor teljes mértékben támogatja. Érdekesség, hogy a faluban élő kitöltőknél hetven százalék az elítélők aránya, tehát lényegesen magasabb a többi településtípusnál.

A szinte legnagyobb egyetértés (66,8 százalék) a válaszadók között abban volt, hogy a kiskorúakat meg kell védeni a kábítószert pozitív módon bemutató médiatartalmaktól. A megkérdezettek csaknem 57 százaléka felelt úgy, hogy a kábítószerfogyasztás miatt jogerősen elítélteket el kell tiltani azoktól a szakmáktól, amelyekben közvetlenül gyerekekkel foglalkozhatnak. 

A válaszadók 67,1 százaléka akkor sem engedné gyermekének a marihuánafogyasztást, ha legális lenne Magyarországon, 18,2 százalék inkább engedné, 6,8 százalék pedig maximálisan támogatná ebben. 

A Drogkutató Intézet rákérdezett az izlandi típusú szabályozásra is, amelynek értelmében egy 14 év alatti gyermek nem tartózkodhat közterületen 22 óra után. A kitöltők 68,6 százaléka teljes mértékben egyetért azzal, hogy a fiataloknak késő este, felnőtt kísérete nélkül nincs keresnivalójuk az utcán.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó forrása: Nina Prommer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.