Minden hatodik amerikai iszik vagy drogozik a munkahelyén

Az atlantai Szövetségi Tartalékbank 2022 májusában készült tanulmánya szerint a Covid-járványt megelőző időszakhoz képest 23 százalékkal, összesen 27 millióra nőtt azon 25–54 év közti, munkaképes amerikaiak száma, akiknél szerhasználati zavarokat észleltek. A probléma, amely nagyjából minden hatodik amerikai munkavállalót érinti, kilenc és huszonhat százalék közti visszaesést generált a munkaerőpiaci részvételben is a tanulmány szerint.

Erdélyi Ákos
Forrás: Bloomberg2023. 05. 15. 16:01
férfi, a számjtógép mögött
Man sits behind computer Fotó: Pixaby Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bloomberg által kérdezett szakemberek szerint az általuk kezelt munkavállalók elmondták, hogy a járvány idején elterjedt távmunka három okból kifolyólag lehet komoly veszélyforrás: egyrészt stabil fizetést kínál, de a munkavállaló – távol a kollégáitól – könnyedén hozzáfér bármilyen kábítószerhez vagy alkoholos italhoz, miközben a munkatempót és a teljesítményt is igyekszik tartani. A tanulmány szerint tehát az Egyesült Államokban a távmunka közben történő drogfogyasztás virágzott, és azért csak most derül rá fény, mert a Covid lecsengésével egyre több vállalat ismét fizikai jelenlétet követel a dolgozóitól.

A Sierra Tucson gyógyszergyártó cég 2021. novemberi felmérése alapján az amerikai munkavállalók ötöde bevallotta, hogy távmunka közben rekreációs drogokat használt, és hogy a virtuális, avagy online értekezleteken valamilyen rekreációs szer hatása alatt állt. 

A jelenségre természetesen már a munkáltatók is felfigyeltek. A First Advantage szűrőcég felmérése szerint a szúrópróbaszerű munkahelyi drogtesztek száma 37 százalékkal nőtt 2021 és 2022 között. 

Azokban az iparágakban, ahol vannak biztonsági intézkedések, például drogtesztek, illetve a dolgozók tudnak konzultálni terapeutákkal, mint például az egészségügyben, ott kevesebb a visszaélés

− mondta Daniel Angres, a chicagói Positive Sobriety Institute igazgatója, majd hozzátette: baj ott van, ahol „kevesebb beépített biztosíték van”, például a technológia terén, vagy pénzügyi és jogi munkakörökben.

Angres szerint a kábítószerrel való visszaélésnek számos kiváltó oka van, de

 a pandémia során bevezetett távmunka sok munkavállalónál jelentős mértékben, akár hónapokra redukálta a normális esetben öt-tíz évig húzódó függőségi spirált azáltal, hogy kiiktatta az alkoholfogyasztás vagy szerhasználat legfontosabb társadalmi gátját: az egészséges emberek körében töltött időt. „Az emberi kapcsolatok rengeteget számítanak. Ezért olyan fontos a család és az egészséges munkahely hangsúlyozása”, mondta.

Egy 2021 márciusában történt drámai eset – amikor a New York-i Manhattanban egy 40 éves kereskedő, egy pályakezdő ügyvéd és egy 38 éves szociális munkás ugyanattól a drogfutártól rendelt kokaint munkaidőben, majd mindhárman meghaltak fetaniltúladagolásban − még inkább rávilágított a szerhasználat problémáira a képzett munkavállalók körében.

Az eset megmutatja, hogy sok esetben azok is, akik látszólag rendes, fegyelmezett életet élnek, tele szakmai sikerrel, rendszeresen nagy mennyiségű kokaint fogyasztanak munkaidőben, 

− mondta Warren Zysman, a New York-i Smithtownban működő ambuláns program klinikai igazgatója. Mint fogalmazott, pácienseinek úgy a nyolcvan százaléka a koncentráció fokozására alkalmas amfetaminokat használ munkavégzés során. Bár a munkavégzés során történő alkoholizálást és kábítószer-használatot gyakran a stressz, a depresszió vagy egyéb egészségügyi problémák váltják ki, Zysman szerint „az unalom, az elszigeteltség és a jövővel kapcsolatos félelmek” szintén gyakori kiváltó okok lehetnek.

Borítókép: Férfi a számítógép mögött (Fotó: Pixaby Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.