Magyarországra is veszélyt jelent a német drogliberalizáció

Félő ugyanis, hogy Németország jelentős nyomást helyez majd a többi tagállamra, ahogy tette azt korábban a bevándorlás-, az LMBTQ- és a háborús szankciók ügyében is.

Magyar Nemzet
2023. 08. 18. 18:20
null
Lod, 2019. január 28. Kannabiszpalántákat gondoz egy dolgozó Izraelben, a lodi BOL Pharma - Revadim Ipari Központ orvosi kannabisz termesztõ és feldolgozó telepének melegházában 2019. január 23-án. Az izraeli kormány engedélyezte az Izraelben termelt orvosi marihuána és az ebbõl származó termékek exportját. MTI/Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Németország az Európai Unió jelenlegi szabályozását megkerülve legalizálja a marihuánát, az Magyarországra is komoly veszélyt jelenthet 

– hívta fel a figyelmet lapunkhoz eljuttatott cikkében a Drogkutató Intézet. Félő ugyanis, hogy Németország jelentős nyomást helyez majd a többi uniós tagállamra a legalizáció érdekében, ahogy tette ezt korábban a bevándorlás-, az LMBTQ- és a háborús szankciók ügyében is – mutattak rá.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy a kormányuk a marihuána termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását javasolta. A tervezet szerint a kannabisz birtoklása (25 grammig) és a termesztése is legális lesz, fejenként három tő kendernövény erejéig. Állításuk szerint a legalizációval a feketepiac visszaszorítását, az igazságszolgáltatási rendszer tehermentesítését és a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítését szeretnék elérni.

A javaslatot a német kormány jóváhagyta, a véglegesítésre, azaz a Bundestag jóváhagyására azonban szeptemberig várni kell.

A szakértők azonban hangsúlyozzák: a német törekvések összeférhetetlenek mind a nemzetközi egyezményekkel, mind az EU szabályaival. Az unió egységes szabályozása szerint a növény csak egészségügyi célból, bizonyos betegségek esetén fogyasztható. A lakossági fogyasztás tehát alapvetően tilos és büntetendő. 

A marihuána legalizációja továbbá számos egészségügyi kockázatot rejt, sőt komoly gyermekvédelmi kérdéseket vet fel. 

– Serdülőkorban – amikor az agy még fejlődésben van – a gyakori és tartós kannabisz-használat összefüggésbe hozható a későbbi pszichózis kialakulásának nagyobb kockázatával. A fejlődő agy érzékenyebb lehet a kannabisz negatív hatásaira. Ugyanilyen káros hatás a keringési rendszer helytelen működése, sérülése. A kannabiszfogyasztás ugyanis a pulzus emelkedésével jár, amely a fiatalok esetébenben szívritmuszavar kialakulásához vezethet – mutattak rá. Ezen kívül érelmeszesedés és különféle sztenozisok, vagyis érszűkületek kialakulásához vezethet így az agyban is. Ezen kívül kimutatták, hogy a THC fokozza a véralvadást, mert a vérlemezkék aggregálódásához, vagyis összecsapzódásához és így vérrögök kialakulásához is vezethet. Ezek a kannabisz okozta káros folyamatok és betegségek egytől egyig az iszkémiás stroke fokozott kockázati – részletezte a Drogkutató Intézet. 

Azt azonban leszögezhető, hogy ha a javaslatból jogszabály válik, Magyarország nehezebb helyzetbe kerül, a schengeni szabályok és a turizmusban betöltött német szerep miatt, mint az ukrán jogszabály esetében

 – fűzték hozzá. 

Miként lapunk is megírta: a háború borzalmaira hivatkozva legalizálhatják a marihuánát Ukrajnában. A kijevi parlament legutóbbi, július 20-i döntése értelmében 344 ukrán honatya közül 268 megszavazta a marihuána orvosi célú legalizációjáról szóló törvényt, amit a második parlamenti olvasatot követően végül Volodimir Zelenszkij elnöknek kell aláírnia. Az ukrán képviselők a cannabis legalizációját a jelenleg zajló orosz–ukrán háborúra hivatkozva próbálják elérni. Véleményük szerint ugyanis a marihuána segít a háború civil lakosságának és veteránjainak megküzdeni a mentális és fizikai traumákkal, enyhíti a poszttraumás szindrómákat, a stresszbetegségeket és a fájdalmakat, valamint csökkenti az esetlegesen kialakult depressziót is.

Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója azonban figyelmeztetett: a marihuána legalizálásával a feketekereskedelem kábítószer ága és a hozzá kapcsolódó egyéb területek – emberkereskedelem, prostitúció – a korrupcióval együtt tovább erősödhetnek Ukrajnában. Ezzel párhuzamosan a gazdaság folyamatosan gyengülhet, amelynek következtében Ukrajna más államoktól válhat egyre inkább függővé és kitetté.

Borítókép:Kannabiszpalántákat gondoz egy dolgozó Izraelben. (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.