Legalizálhatják a marihuánát Ukrajnában, Soros is elégedett lehet

Bár már évek óta lobbiznak érte, a háború borzalmaira hivatkozva ezúttal valóban legalizálhatják a marihuánát Ukrajnában. Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója azonban figyelmeztet: a marihuána legalizálásával a feketekereskedelem kábítószer ága és a hozzá kapcsolódó egyéb területek – emberkereskedelem, prostitúció – a korrupcióval együtt tovább erősödhetnek. Ezzel párhuzamosan a gazdaság folyamatosan gyengülhet, amelynek következtében Ukrajna más államoktól válhat egyre inkább függővé és kitetté.

2023. 07. 29. 9:50
null
Tel-Aviv, 2017. február 5. Marihuánás cigarettát szív egy résztvevõ a marihuánafogyasztás törvényesítéséért szervezett tüntetésen Tel-Avivban 2017. február 4-én. (MTI/EPA/Abir Szultan) Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi parlament legutóbbi, július 20-i döntése értelmében 344 ukrán honatya közül 268 megszavazta a marihuána orvosi célú legalizációjáról szóló törvényt, amit a második parlamenti olvasatot követően végül Volodimir Zelenszkij elnöknek kell aláírnia.

Az ukrán képviselők a cannabis legalizációját a jelenleg zajló orosz–ukrán háborúra hivatkozva próbálják elérni. Véleményük szerint ugyanis a marihuána segít a háború civil lakosságának és veteránjainak megküzdeni a mentális és fizikai traumákkal, enyhíti a poszttraumás szindrómákat, a stresszbetegségeket és a fájdalmakat, valamint csökkenti az esetlegesen kialakult depressziót is.

 

Zelenszkij is szorgalmazza

Az ukrán elnök szerint a legkiválóbb nemzeti gyakorlatokat és megoldásokat kell alkalmazni, legyen az bármilyen bonyolult vagy szokatlan, hogy az ország polgárainak könnyebb legyen elviselnie a háború okozta fájdalmat, szenvedést és traumát. Zelenszkij szerint különösen a cannabis alapú gyógyszereket kell végre tisztességesen legalizálni mindazok számára, akiknek szükségük van rá, megfelelő tudományos kutatással és ellenőrzött ukrajnai termeléssel.

Érdemes megjegyezni, hogy Volodimir Zelenszkij már a 2019-es elnökválasztási kampánya során is a cannabis rekreációs célú használatának legalizálását szorgalmazta. Bár 2021-ben a cannabis legalizációjára tett javaslat elbukott, 2022-ben a háborúra hivatkozva az ukrán kormány újabb lépéseket tett a törvényi szabályozás módosításával kapcsolatban. 

Emlékezetes, Viktor Liasko egészségügyi miniszter tavaly június elején – több mint száz nappal a háború kitörése után – jelentette be, hogy az ukrán kabinet jóváhagyta az orvosi, ipari, tudományos és kutatás-fejlesztési célú cannabisnövények forgalmazásának szabályozásáról szóló törvényjavaslatot, hogy megteremtse a feltételeit a cannabis alapú készítmények hozzáférésének, amely által a rák és a háború okozta poszttraumás stresszbetegség kezelését szeretnék biztosítani. Úgy tűnik, a marihuána legalizálására tett lépések most végleg célba érnek. 

 

Sorosig érnek a szálak

A cannabis legalizálásáról szóló törvénytervezet ugyanakkor meglehetősen hosszú utat tett meg a parlamentig. Mint kiderült, több szervezet is komoly lobbitevékenységet folytatott Ukrajnában, láthatóan globális pénzügyi szereplők érdekekeit kiszolgálva. A V4NA egy korábbi beszámolója szerint Petro Porosenko volt ukrán elnök lett ennek a folyamatnak a mozgatórugója Ulana Suprun akkori egészségügyi miniszterrel, aki több éven át próbálta meggyőzni az ukránokat arról, hogy a legalizálás a civilizált országok „normális gyakorlata”. Mint kiderült, a törvényjavaslat egyik benyújtója az egészségügyi miniszter közvetlen munkatársa, Olga Stefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes volt, aki korábban az Ukrajna Betegei nevű jótékonysági alapot vezette. A szervezet aktívan lobbizott a marihuána legalizálásáért, éppúgy, mint a 100% Life nevű szervezet, amelynek a vezetője, Dmitro Serembej korábban Olga Stefanisina munkatársa volt az Ukrajna Betegeinél, továbbá számos közös projektet és eseményt vitt együtt Ulana Suprunnal is. Fontos szerepe volt emellett a legalizációért zajló kampányban Janina Szokolova újságíró-riporternek, akit Petro Porosenko volt elnök fő propagandistájának neveztek. 

A közös az Ukrajna Betegei, a 100% Life szervezetekben és Janina Szokolova kampányában azonban az, hogy mindegyiket Soros György ukrajnai Nemzetközi Reneszánsz Alapítványa támogatja.

 A V4NA továbbá jelezte, hogy a Soros György által alapított, Ukrajnában működő alap egy speciális közegészségügyi programot is működtet. Ennek részeként jutnak pénzhez az aktivisták és a kampányaik a marihuána támogatására.

 

Ukrajna még kiszolgáltatottabbá válhat

 A Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója azonban figyelmeztet: a marihuána legalizálása keleti szomszédunknál beláthatatlan következményekkel járhat

 A nemzetközi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy azokban az országokban, ahol a különböző kábítószereket, köztük a cannabist részben vagy egészében még „csak” dekriminalizálták vagy már legalizálták, a feketekereskedelem és a korrupció virágzik, óriási nyomás nehezedik az egészségügyi és a szociális ellátórendszerre, illetve a rendészeti és katonai szervekre egyaránt – nem beszélve egy olyan országról, amelynek területén több mint egy éve háború zajlik

– hangsúlyozta Ozsváth Kálmán. Mint mondta, bármilyen kábítószer legalizálása egy ország társadalmát kiszolgáltatottabbá és gyengébbé teszi. – Az ukrán nép, bár úgy tűnik, esélyt kap, valójában sokkal hátrányosabb helyzetbe kerül, hosszú távon egy sokkal súlyosabb egészségügyi és gazdasági negatív spirálba kerül. A marihuána ugyanis sosem volt része az ukrán és bármilyen szláv kultúrának, vagyis egy idegen szertől várják a megoldást, a testi és a lelki vigaszt – mutatott rá. A szakértő továbbá jelezte, hogy 

a marihuána legalizálásával a feketekereskedelem kábítószer ága és a hozzá kapcsolódó egyéb területek – emberkereskedelem, prostitúció – a korrupcióval együtt tovább erősödhetnek. Ezzel párhuzamosan a gazdaság folyamatosan gyengülhet, amelynek következtében Ukrajna más államoktól válhat egyre inkább függővé és kitetté.

– Egy országban a marihuána legalizálása sohasem a békét erősítette, hanem mindig feszültséget generált, tartott fenn. Az ukrajnai legalizáció óriási veszélyt jelent a helyi lakosságnak, az Európai Uniónak, benne Magyarországnak is. A marihuána legalizálása sohasem volt a béke eszköze – hangsúlyozta az igazgató.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.