A mai drogok olyanok, mint az orosz rulett

Továbbra is a cannabis a leggyakrabban fogyasztott kábítószer Euró­pában, de egyre nagyobb teret nyernek a szintetikus drogok, amelyek bár olcsók és könnyen elérhetők, a hagyományos drogokkal ellentétben nem tudni, mit tartalmaznak, így azt sem, hogy milyen hatást váltanak ki. Zacher Gábor szerint napjaink szerhasználata már nem olyan, mint 25-30 évvel ezelőtt volt. A toxikológus különösen fontosnak tartja erre a nyáron fesztiválozó fiatalok figyelmét is felhívni. Az elrettentés helyett azonban a felvilágosításra és a megelőzésre kell fókuszálni.

2023. 07. 22. 5:45
Kanada drog
Supervised consumption sites in the DTES give addicts who use fentanyl, opioids, crystal methamphetamine and other drugs a place to use
VANCOUVER, BRITISH COLUMBIA - MAY 05: Medics with the Vancouver Fire Rescue Services attend to a man who overdosed on drugs in the Downtown Eastside (DTES) neighborhood on Thursday, May 5, 2022 in Vancouver, British Columbia. A by stander witnessed the man collapse, then gave him two injections of Naloxone, a medicine that rapidly reverses an opioid overdose, and sent another person to get an oxygen tank from a supervised consumption site. Supervised consumption sites in the DTES give addicts who use fentanyl, opioids, crystal methamphetamine and other drugs a place to use and get harm reduction supplies; clean syringes, alcohol swabs, sterile water, tourniquets, spoons and filters. On April 14, 2016, provincial health officer Dr. Perry Kendall declared a public health emergency under the Public Health Act due to the significant rise in opioid-related overdose deaths reported in B.C. since the beginning of 2016. (Gary Coronado / Los Angeles Times via Getty Images) Fotó: Getty Images/Gary Coronado
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainak szerhasználata már nem olyan, mint 25-30 évvel ezelőtt volt 

– mutatott rá Zacher Gábor. A toxikológus tájékoztatása szerint a Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) körülbelül kilencszáz szert monitoroz, ami nemhogy a használó, de még a szakma számára is átláthatatlan. A mai drogok ráadásul gyakorlatilag olyanok, mint az orosz rulett: nem tudni mit tartalmaznak, hányféle hatóanyag van bennük és mit fognak okozni. Mint mondta, egy több tízezer fős fesztiválon mindig is voltak, vannak és lesznek olyanok, akik kábítószert fogyasztanak, vagy szerhasználóvá, alkalmi szerhasználóvá válnak. Ezeket a fesztiválokat azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a fiatalok folyamatosan isznak és drogoznak, hanem azért mennek, hogy jól érezzék magukat. Persze vannak fesztiválozók, akiket el kell látni, sőt napi egy-két olyan ember is akad, akit az orvosi sátorból kórházba kell küldeni – összességében azonban ez nem egy jelentős szám. Zacher Gábor szerint ugyanakkor fontos, hogy a szülők és a rendőrség ne az elrettentésre, hanem a felvilágosításra, a prevencióra fókuszáljon.

A marihuána a legnépszerűbb

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja 2023-as elemzésének adatai szerint mindenféle droghoz könnyű hozzájutni az Európai Unióban – tájékoztatta lapunkat Ozsváth Kálmán. Az elemzés adatait ismertetve a Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója elmondta:

 a cannabis továbbra is messze a leggyakrabban fogyasztott kábítószer Európában. A cannabis vagy más néven marihuána után a különböző stimulánsok a legkelendőbbek: a kokain a második leggyakrabban használt drog, amelyet az amfetamin és metamfetamin, valamint az amfetaminszármazékok közé tartozó partidrog, az MDMA követ. A heroinnak bár csökkent a „népszerűsége”, még mindig a leggyakrabban használt tiltott opioid a kontinensen. 

Ezenfelül viszont számos európai országban a szintetikus opioidok használata is terjed, amelyeket általában az erős euforizáló, fájdalom- és szorongáscsökkentő hatásuk miatt használnak. A jelentés szerint egyre nagyobb teret nyernek a szintetikus drogok, amelyek bár olcsók és könnyen elérhetőek, a hagyományos drogokkal ellentétben nem tudni, mit tartalmaznak, így azt sem, hogy milyen hatást váltanak ki. A fogyasztókat így súlyos vagy akár halálos mérgezések is érhetik – mutatott rá. Ennek ellenére a kábítószerpiacon folyamatosan újabb pszichoaktív anyagokat állítanak elő, hogy kikerüljék a jogszabályokat és a törvényes ellenőrzést – tette hozzá.

A könnyűdrogot milliók fogyasztják

A leggyakrabban fogyasztott drog, a cannabis kapcsán a drogpolitikai igazgató jelezte: a 15 és 64 év közötti euró­pai felnőtt lakosság mintegy nyolc százaléka, azaz 22,6 millió ember fogyasztott cannabist az elmúlt évben. 

A 15–64 éves lakosság mintegy 1,3 százaléka, 3,7 millió fő napi vagy majdnem napi szinten fogyaszt marihuánát, tehát havi szinten legalább húsz napon, vagy ennél is többször használta azt.

 A használat mértéke és tendenciái ugyanakkor eltérőek: a legutolsó vizsgált évben Franciaországban és Spanyolországban a lakosság 10,6, Hollandiában 10,4, Németországban 8,8, Magyarországon pedig az 1,3 százaléka fogyasztott cannabist – ismertette a szakértő. Kitért arra is, hogy 2021-ben a lefoglalt marihuána mennyisége elérte az elmúlt tíz év legmagasabb szintjét, ami a kábítószer nagyfokú hozzáférhetőségét mutatja. Az Európai Unióban lefoglalt cannabis 66 százaléka és a cannabistövek súlya alapján jelentett összes uniós lefoglalás 74 százaléka Spanyolországban történt. Ozsváth Kálmán tájékoztatása szerint míg az uniós tagállamok 2020-ban 157 tonna, 2021-ben már 256 tonna, azaz 240 ezer darab növényi cannabis lefoglalásáról döntöttek. A cannabisgyanta lefoglalása esetben szintén jelentős emelkedés tapasztalható: míg 2020-ban 588 tonnát, egy évvel később már 816 tonnányi súlyú cannabisgyantát foglaltak le. Kiderült az is, hogy uniós szinten 2021-ben mintegy 566 ezer cannabishasználattal vagy birtoklással kapcsolatos bűncselekmény történt, valamint százezer kábítószer-ellátással kapcsolatos bűncselekményt jelentettek be – közölte az igazgató.

A keménydrog súlyos következményekkel jár

A kábítószerek veszélyeire térve Ozsváth Kálmán végül kiemelte: az illegális drogok használata egyre több emberéletet követel Európában. 

Az EMCDDA jelentése szerint 2021-ben a 27 uniós országban hivatalosan legalább 6166 illegális keménydroggal összefüggő túladagolásos haláleset történt. Ez naponta legalább 17 halálesetet jelent, ami nagy emelkedést mutat a 2020-as 5796, illetve a 2019-es 5141 fős adatokhoz képest. Mint kiderült, túladagolás következtében a legtöbben Németországban halnak meg, ahol 2012-től kezdve gyakorlatilag folyamatos emelkedés mutatkozik a kábítószer-használat miatt bekövetkezett halálesetek számában. 

Míg 2012-ben hivatalosan „csak” 944-en, 2021-ben már 1826-an haltak meg kábítószer-túladagolásban – részletezte a Drogkutató Intézet drogpolitikai igazgatója.

 

Borítókép: Ellátnak egy férfit, aki túladagolta a kábítószert. Illusztráció. Fotó: (Gary Coronado / Los Angeles Times via Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.