Gyógyszerfüggőség: több millió doboz nyugtatót vásárolnak a magyarok, és még csak nem is sejtik, ez mennyire veszélyes

Rontja a szellemi funkciókat, felgyorsíthatja a demenciát és növeli a balesetek számát is a szorongásoldók hosszú távú alkalmazása – hívta fel a figyelmet Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze. Szily Erika pszichiáter pedig arról beszélt, a csupán néhány hétig szedhető készítmények előnye pont az, ami a hátránya is: elődjeikhez képest ugyan biztonságosak, és néhány perc alatt kerülhetünk kiegyensúlyozott lelki állapotba, ám emiatt nehezebben is mondunk le a „könnyű boldogságról”.

2023. 05. 12. 12:26
Suicide,Prevention,Concept,,Close,Up,Hand,Of,Young,Asian,Woman
nyugtató
1159736065 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvatos becslések alapján körülbelül félmillióan szenvednek valamilyen függőségtől: az alkohol mellett a gyógyszerfüggőségben szenvedők száma is hatalmas, mintegy kétszázezer embert érint ez a probléma, akiknek fele szorongásoldókat szed. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 

csak múlt év decemberében csaknem 68 ezer doboz Xanaxot vásároltak a magyarok. A 2015-ös éves gyógyszerforgalmi mutatók szerint pedig több mint egymillió-kétszázezer doboz Xanaxot és dupla ennyi, mintegy kétmillió-ötszázezer doboz Frontint vásároltak hazánkban. 

 

Érzelmi fék

– A nyugtatók használata mára minden korosztályhoz eljutott: a serdülők húsz százaléka rendszeresen szed vagy használt már valamilyen szorongásoldó gyógyszert, míg a 65 év feletti korosztály jellemzően olyan változó élethelyzet miatt fordul a nyugtatók felé, mint a szorongás, a depresszió vagy az alvászavar. A nyugtatók használata évtizedeken át főképp a nőkre volt jellemző, ám az utóbbi években már ez sem törvényszerű. Soha annyi középkorú férfi nem kért tőlünk segítséget, mint az elmúlt időszakban – kezdte Szily Erika. A Semmelweis Egyetem Pszichiátria és Pszichoterápiás Klinika osztályvezetője szerint ezeket a szereket egészen egyszerűen jó szedni, olyan, mint egy idegrendszeri wellness, nagyon rövid időn belül kerülhetünk kiegyensúlyozott érzelmi állapotba, ugyanakkor fontos látni azt is, hogy hosszú távú alkalmazásuk legalább annyira veszélyes, mint a drogok.

A szorongás tünetei – nehézlégzés, gyomorgörcs, szívdobogás, félelem, izzadás, álmatlanság, látás- és eszméletvesztés – a felmérések szerint minden harmadik embert érintenek. 

Ez a betegség nem modern jelenség, kis túlzással az emberiséggel egyidős, csak éppen minden korban másképp nevezték. Az orvosok a tüneteket hol melankóliának, levertségnek, neurózisnak nevezték, később pedig idegösszeomlásként jegyezték fel. A kapitalizmus beköszöntével tömegével diagnosztizálták szorongással az embereket, mondhatni, egyfajta mellékhatása volt ez a modern életnek. A városi élet, a gyárak megjelenése és persze az információ egyre gyorsabb áramlása olyan stresszhelyzeteket idézett elő, amikre az emberek nem voltak felkészülve. És azóta sincsenek.

Ezek a szerek azért is népszerűek, mert nagyon rövid időn belül érjük el vele azt a hatást, amit nyugalomnak, kiegyensúlyozottságnak hívunk. A benzodiazepinek gyógyszercsoportjába tartozó alprazolam hatóanyag főképp az úgynevezett GABA-receptorokon keresztül fejti ki a hatását: ezek olyan receptorok a központi idegrendszerben, amelyek gátló hatást közvetítenek, akárcsak az alkohol, csak épp egy pirula formájában: tompítják, oldják a gátlásokat. Ezek a gyógyszerek csökkentik az agysejtek közötti kommunikációt, vagyis sokkal tisztábban tudunk gondolkodni, elülnek a zajok a fejünkben, biológiailag és érzelmileg is

 – vette át a szót Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem megbízott főgyógyszerésze, majd rögtön hozzá is tette, a kifejtett gátló hatás azokat az érzelmeket és a kapcsolódó fizikai tüneteket csökkenti, amik a szorongáshoz, a félelemhez, az önkontrollhoz kapcsolódnak, tehát – az alkoholfogyasztókhoz hasonlóan – sokkal bátrabb, szókimondóbb a benzodiazepint használó. 

 

A szokásosat, doktor úr!

A benzodiazepinek hosszú távú szedésének súlyos mellékhatásait először a betegek észlelték. A jelentkező mellékhatásokat azonban sokáig nem a gyógyszernek tudták be. – Egyre több kutatás mutat rá, hogy mennyi negatív hatása van ezeknek a készítményeknek, amennyiben rendszeresen szedik. Az idősek esetében gyakran látjuk, hogy jelentősen rontja a mozgást és a szellemi funkciókat, felgyorsíthatja a demenciát, növeli az elesések, balesetek számát, és időnként tudatzavar is megfigyelhető – sorolta Szily Erika. A pszichiáter szerint arról is fontos beszélni, hogy már egyetlen adag kimaradása is kellemetlen mellékhatáshoz, elvonási tünetekhez vezet. Elmondása szerint nem kell nagy mennyiségekre gondolni: 

elég minden este egy 0,25 milligrammos hatóanyagú tablettát bevenni ahhoz, hogy korosztálytól függetlenül pszichés és testi természetű tüneteket okozzon a gyógyszermegvonás: a szer utáni sóvárgás, feszültség, nyugtalanság, alvászavar, rémálmok, míg testi oldalon az alkoholmegvonáshoz hasonlóan kézremegés, magas pulzusszám, súlyos esetben epilepsziás roham, delírium, vagyis tudatzavar is előfordulhat.

– Azt fontos leszögezni, hogy ezek a gyógyszerek megfelelően alkalmazva nagyon fontosak a pánikroham és számos szorongási zavar, a kényszerbetegek kezelése esetében, tehát a gondot nem az alprazolam okozza, hanem a helytelen használata. Ezeket a szereket rövid ideig, mindössze kettő, négy vagy hét hétig lehetne szedni, ennél hosszabb ideig csak szakorvos által felügyelt, súlyos esetekben szedhetik az érintettek – húzta alá a főgyógyszerész. Ezzel szemben a tapasztalatok azt mutatják, hogy a világon emberek milliói maradnak rajta a gyógyszereken több évig, akár évtizedig is, és esnek áldozatául a gyógyszernek és annak mellékhatásainak.

 

A fokozatosság elve

A főgyógyszerész és a pszichiáter is egyet ért abban, hogy bár egy háziorvos pontosan tudja, meddig lehet szedni ezeket a szereket, a betegek részéről jövő nyomás miatt viszont gyakori, hogy újra és újra kiírják ezeket a készítményeket. – Egy háziorvos nem utal be senkit amiatt, mert néha kicsit feszült vagy rosszul alszik, a pszichológiai, pszichiátriai ellátórendszer ezen a szinten nehezen elérhető. Mindenki ismeri azt a jelenetet, amikor a páciens az orvosi rendelőben csak „becsekkol” az asszisztensnél, és a „szokásos” gyógyszereit felírják. Ilyenkor a háziorvos nem kezdi el átnézni, hogy az illető mikor is kezdte el az alvásproblémái miatt szedni a nyugtatót, ha a váróban még negyvenen várnak rá. Az e-recept megjelenésével ez a jelenség pedig tovább fokozódott – hívta fel a figyelmet Szily Erika, aki szerint a benzodiazepinek használatát csökkenteni lehetne, ha a háziorvosok munkáját támogatva rendelkezésre állnának mentálhigiénés szakemberek, konzultációs jelleggel.

Álláspontja szerint ezek a klinikai szempontból enyhébb, de kínzó állapotok nagyon jól kezelhetők egy-egy edukációs vagy olyan pszichoterápiás kezeléssel, mint az alacsony intenzitású pszichoterápiás intervenciók. – A relaxációk, a problémamegoldási tréning is tökéletesen megoldaná és kiváltaná a nyugtatókat. A kérdés már csak az, hogy mennyire nyitottak az emberek erre, hiszen mára több generáció rendezkedett be arra, hogy mindent gyógyszerekkel akarnak megoldani – figyelmeztetett. 

A doktornő szerint abban, hogy a nyugtatók népszerűsége tovább emelkedett az elmúlt néhány évben, és a férfiak is egyre nagyobb arányban használják, a pszichiáterek is „felelősek”. – Azok, akik orvosi segítséggel teszik le az alkoholt, nagyon gyakran maradnak rajta az alkoholmegvonáshoz használt szereken. A megvonásos szakban ugyanis benzodiazepint adunk, és gyakori, hogy végül erre szoknak rá. A benzodiazepinek elhagyásának ugyanakkor egyetlen titka van: nagyon lassan, fokozatosan csökkentsük az adagot – javasolta Szily Erika.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.