Kocsis Máté: A svédek láthatóan úgy döntöttek, hogy nem akarnak a NATO-hoz csatlakozni

A gazdasági, a kulturális és a politikai szuverenitásunkat is támadják Brüsszelből – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok kihelyezett frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, Brüsszelben változást kell elérni. Simicskó István, a KDNP képviselőcsoportjának a vezetője jelezte, hogy felkérték a kormányt, hogy bővítse a csok rendszerét, hogy a támogatást minél szélesebb kör igénybe tudja venni.

2023. 09. 21. 13:57
KOCSIS Máté; SIMICSKÓ István
Sajtótájékoztató a Fidesz-KDNP kihelyezett esztergomi frakcióüléséről Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz- és a KDNP-frakció nevében szeretném részvétemet kifejezni a tegnap Esztergomban elhunyt rendőr családjának – fogalmazott Kocsis Máté a kormánypártok esztergomi kihelyezett frakcióülésének szünetében tartandó sajtótájékoztatón. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy végtelenül hálásnak kell lenni a rendvédelmi dolgozóknak.

Mint mondta, szokás szerint a két frakció kihelyezett frakcióülést tartott. Kiemelte, hogy megfogadták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minister javaslatát, és megtekintették a svéd közszolgálati médiában Magyarországról szóló filmet.

– Magyarázatot várunk a svédektől arra, hogy mégis hogyan gondolták azt, amit a filmben Magyarországról terjesztenek 

– tette hozzá.

Kocsis Máté szerint a svédek láthatóan úgy döntöttek, hogy nem akarnak a NATO-hoz csatlakozni, ami elé a legnagyobb akadályt a hazai baloldal gördítette. Ismert, hogy a filmben feltűnik Gulyás Márton baloldali aktivista is.

A frakcióvezető leszögezte, hogy Brüsszelben változást kell elérni. – Azokkal kell összefogni, akik elutasítják a kettős mércét, a korrupciót, és akik háború helyet békét akarnak – tette hozzá. Kocsis közölte, a szuverenitás megvédése a másik fontos ügy. Ebbe beletartozik a gazdasági, kulturális és politikai szuverenitás megőrzése. 

Szólt arról, hogy a gazdasági, a kulturális és a politikai szuverenitásunkat is támadják Brüsszelből. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte, hogy az EU átverte a tagországokat az ukrán gabona ügyében. Felhívta a figyelmet, hogy Brüsszelből azt is meg akarják mondani, hogy honnan vegyen hazánk kőolajat vagy más energiahordozót.

A kulturális szuverenitás kapcsán jelezte, hogy migrációs vita húzódik meg a háttérben. – Egymillió migránst tartóztatott fel az ország a déli határon a kerítés révén. Nem fogjuk lebontani a kerítést, és semmilyen migrációs folyosót nem fogunk megnyitni – húzta alá a frakcióvezető. Továbbá elmondta, hogy a kulturális szuverenitáshoz kapcsolódó támadás van a genderideológia témájában is.

– Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát. Brüsszelt nem érdekli több mint 3,3 millió ember véleménye 

– fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője a politikai szuverenitás felszámolása kapcsán azt mondta, hogy Brüsszel több pénzt juttat a magyar baloldalnak, mint a Soros-birodalom. – Miközben Magyarországot csuklóztatják a véleménye miatt, addig a dollárbaloldal politikai közösségeit támogatja Brüsszel. A jövő évi EP-választások tétje, hogy meg tudjuk-e védeni a szuverenitásunkat. Mi változást akarunk Brüsszelben – jegyezte meg.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője közölte, hogy a KDNP-nek továbbra is fontos a magyar családok támogatása. – Felkértük a kormányt, hogy bővítse a csok rendszerét, hogy minél szélesebb kör igénybe tudja venni – jelezte. Mint mondta, csok+ programot várnak ősszel a parlament elé, majd szeretnék, ha 2024 elején be tudnák vezetni az új családtámogatási rendszert.

Újságírói kérdésre Kocsis Máté a gyermekvédelmi törvény módosításáról elmondta, hogy zajlik a törvény kidolgozása. A frakcióvezető kifejtette, hogy nemcsak a genderideológia elutasítása áll a törvény hátterében, hanem egyéb gyermekvédelmi intézkedések is.

A frakcióvezető a határvédelem témájában feltett kérdésre elmondta: arra kérték a kormányt, hogy dolgozzon ki javaslatcsomagot, de az önmagáért beszél, hogy Brüsszel nem fizeti ki a határvédelem költségeit, a brüsszeli elit ebben nem kíván részt venni. 

– Saját forrásból fogja erősíteni a határvédelmet a kormány. Azért kell változás Brüsszelben, hogy a kettős mércét felszámolják az EU-ban

– közölte.

Kocsis Máté kérdésre elmondta, zajlik még a nemzetbiztonsági vizsgálat, és a következő időszakban ki fog derülni, hogy a baloldal és a civil szervezetek mögött milyen brüsszeli és amerikai pénzek vannak, ki fog derülni az igazság, hogy melyik baloldali összekötő ember, melyik álcivil szervezet kapott közvetetten amerikai milliárdosoktól támogatást.

– Az őszi ülésszakban egy szuverenitásvédelmi törvénycsomag is benyújtásra kerül. Azok ellen irányul majd ez a törvény, akik külföldi pénzből kampányolnak vagy finanszíroznak médiát. Ennek a javaslatnak egyik része az alaptörvény módosítása lesz. Lesz egy olyan szabály, amely szerint a választásokon induló erők ne tudják kijátszani a törvényt. Aki külföldön dollárért árulja a hazáját, annak felelnie kell majd itthon 

– ismertette a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté a Magyar Nemzet kérdésre azt válaszolta, hogy többször annyi külföldi pénz volt a baloldali kampányban, mint amennyi itthoni, és ez jövőre is így lesz. Simicskó István szerint a magyar szolgálatok kiváló munkát végeznek, és rendszeresen kapnak tájékoztatást arról, hogy kik és milyen módon akarnak beavatkozni a magyar belpolitikába.

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésének szünetében az esztergomi Kapcsolatok Házában 2023. szeptember 21-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.