Lázár János: A kormány továbbra is elkötelezett a művészeti iskolák támogatása mellett

A kormány továbbra is elkötelezett a művészeti iskolák támogatása mellett – mondta az építési és közlekedési miniszter csütörtökön Budapesten, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola felújított épületének ünnepélyes átadásán.

Forrás: MTI2023. 09. 28. 22:34
LÁZÁR János; I. SZENT ISTVÁN
Átadták a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola felújított épületét (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Átadták a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola felújított épületét (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten támogatta a zuglói iskola felújítását, bővítését.

Kitért arra is, hogy a magyarokat összeköti a más nemzetek tagjai számára szinte megtanulhatatlan nyelvünk, illetve a viszonyunk a zenéhez, amelyet már számos magyar szerző gazdagított munkásságával.

A tárcavezető felidézte, hogy az iskola igazgatója, Makovecz Pál – a világhírű építész, Makovecz Imre fia – tíz éve kereste meg a tanintézmény bővítésének ötletével, amit az Orbán Viktor vezette kormányok mindvégig támogattak.

LÁZÁR János; I. SZENT ISTVÁN
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az idei tanév kezdetén átadott épület felújításához 5 milliárd forinttal járult hozzá a kabinet. Nemcsak építészeti megújulást tettek lehetővé, hanem például új hangszereket is beszerezhet a támogatásból az intézmény.

Lázár János elmondta, hogy a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola több mint 5000 négyzetméteren újult meg Csernyus Lőrinc, Makovecz Imre egykori tanítványának tervei alapján.

Makovecz Pál az eseményen felidézte, hogy a zuglói iskola 1954-ben kezdte meg működését, jövőre ünnepli ennek 70. évfordulóját. Az intézménynek jelenleg 1400 tanulója van.

Az igazgató köszönetet mondott a kormánynak a felújításhoz, bővítéshez nyújtott segítségért.

MAKOVECZ Pál; LÁZÁR János; I. SZENT ISTVÁN
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az ünnepségen fellépett a Szent István Filharmonikusok a Kossuth-díjas karmester, Záborszky Kálmán vezetésével, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola fúvószenekarát pedig Makovecz Pál vezényelte.

Borítókép: Átadták a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola felújított épületét. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.