Maffiaszerű hálózatra hasonlít a baloldal, Karácsony pénzmosásáról minden pártvezető tudhatott

Elképzelhetetlen, hogy a baloldali pártvezetők ne tudtak volna a külföldi pénzekről – mondta Rotyis Bálint. A Nézőpont Intézet elemzője szerint Gyurcsány Ferenc számára Karácsony Gergely egy megfelelő főpolgármester-jelölt, hisz a jelenlegi főpolgármester könnyen irányítható és befolyásolható.

Forrás: Origó2023. 09. 27. 18:14
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2021. december 15. Karácsony Gergely fõpolgármester (k) sajtótájékoztatót tart az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyûjtõ ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda elõtt 2021. december 15-én. Megkezdõdik az aláírásgyûjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz - jelentette be a fõpolgármester. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A baloldal ma inkább egy maffiaszerű hálózatként működik, ahol illegális külföldi pénzek mozognak külföldi és hazai céghálózaton, valamint közvetítőkön keresztül, sőt még hivatalos dokumentumok meghamisításától sem riadnak vissza” – jelentette ki Rotyis Bálint az Origónak adott interjúban. 

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a már korábban – költségvetési csalás miatt – elrendelt nyomozásában vizsgálja az OTP-nek azt a feljelentését, amit a bank a 99 Mozgalom ügyében tett. A hitelintézet a Karácsony Gergely vezette szervezet számlájára érkezett, félmilliárd forintot is meghaladó, zömében külföldi pénzekkel összefüggésben fordult a hatósághoz, ugyanis a bank szerint azok eredete nem tisztázott.

A baloldal a tavalyi országgyűlési választás előtt úgy gondolhatta, hogy az összefogás és a külföldi támogatás együtt elég lesz ahhoz, hogy kormányváltásra kerüljön sor Magyarországon – mondta az elemző. Rámutatott:

„kormányváltás esetén nem engedték volna, hogy ezek az ügyek kiderüljenek. A győzelem viszont elmaradt sőt, Márki-Zay Péter fegyelmezetlenségének köszönhetően a hatóságok politikai nyomástól mentesen elkezdhették a nyomozást.”

Mint mondta, a hatóságok alapos munkájának köszönhetően sorra derülnek ki az újabb és újabb részletek a külföldi támogatásokkal kapcsolatban. Miután ebben az illegális akcióban nem egy-egy személy vett részt, hanem szinte a teljes baloldali elit, így egyre több baloldali politikusról derül ki, hogy a guruló dollárok ügyében mely részfeladatokért volt felelős – magyarázta a hírportálnak a szakértő.

Az Origó azon kérdésére, hogy a főpolgármester miért nem vállal felelősséget, Rotyis Bálint rámutatott:

„Karácsony Gergely politikusként még sosem vállalt semmiért sem felelősséget, ez most sincs másként”.

Szerinte viszont „jelen esetben nemcsak politikai, hanem akár jogi felelősségre vonásról is beszélhetünk, ugyanis Karácsony Gergely és barátai immáron 

hivatalos jegyzőkönyveket hamisítottak, és ezzel megpróbáltak megvezetni egy hazai bankot.

Amennyiben minden törvényes lett volna, akkor Karácsony Gergely nem kényszerülne arra, hogy folyton mellébeszéljen, így viszont pont saját magát buktatja le, és saját magát teszi egyre gyanúsabbá” – fejtette ki. Az elemző szerint a főpolgármester helyzete egyre rosszabb, hisz a magyarázkodása hiteltelen, és egyre inkább ráég az a több mint 520 millió forintos támogatás, amit külföldről kapott. Hangsúlyozta:

„elképzelhetetlen, hogy a baloldali pártvezetők ne tudtak volna a külföldi pénzekről, így nemcsak Gyurcsánynak vannak kellemetlen információi Karácsony Gergelyről, hanem a főpolgármester is tudna olyan információkat megosztani, melyek nehéz helyzetbe hoznák a bukott miniszterelnököt”.

Rotyis Bálint hozzátette, hogy a hallgatással tehát elsősorban nem a másikat, hanem éppenséggel saját magukat védik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Gyurcsány Ferenc számára Karácsony Gergely egy megfelelő főpolgármester-jelölt lenne, hisz a jelenlegi főpolgármester könnyen irányítható és befolyásolható – mutatott rá.

Az elemző Márki-Zay Péterről azt mondta, hogy a 2022-es baloldali kampány legkockázatosabb, legkiszámíthatatlanabb eleme volt. A bukott miniszterelnök-jelölt fegyelmezetlensége pedig nem változott a tavalyi választás óta, mindössze annyi történt, hogy sértett emberré vált – tette hozzá. Rámutatott: 

a választás estéjén Márki-Zay Péter egyedül maradt a színpadon, sőt már aznap este a baloldali pártok ellene fordultak, így érthető a bukott miniszterelnök-jelölt részéről a sértettség és a bosszúvágy.

Márki-Zay Péter zsaroló potenciáját az is erősítheti, hogy ő maga 2022-ben jogilag a saját egyesületének vezetője volt, míg Karácsony Gergely úgy fogadta el a pénzt, hogy a főpolgármester eközben pártvezetői pozíciót is betöltött – magyarázta.

Nem tettek jót a botrányok a baloldal megítélésének

Rotyis Bálint szerint a „guruló dollárok” ügye egyértelműen negatív hatást gyakorol a baloldali pártok megítélésére. Elmondta, hogy a Nézőpont Intézet júniusi kutatása szerint még a baloldaliak 41 százaléka is elutasítja a külföldi támogatást, sőt a baloldaliak 49 százaléka a jogszabályok szigorítását szükségesnek tartja a külföldi finanszírozások visszaszorítása érdekében.

Azaz a baloldali szavazók jelentős része elfogadhatatlannak tartja azt, ha a pártok külföldi pénzeket csatornáznak be a kampányukba

– mutatott rá az elemző.

Hozzátette, hogy a dollárbaloldal számára az is további kellemetlenséget fog jelenteni, hogy a kormánypártok egy szuverenitást védő törvénycsomagot fognak előterjeszteni, ami megakadályozza, hogy álcivilek – a magyar törvényeket kijátszva – megsértsék a magyar választások tisztaságát.

Ebben az ügyben a baloldali pártoknak a saját szavazóik megnyugtatása céljából az lenne az érdekük, hogy támogassák a kormánypártok törvényjavaslatát – mutatott rá. 

Szerinte „az eddigi tapasztalatok alapján viszont arra lehet következtetni, hogy a dollárbaloldal ahelyett, hogy a saját szavazóinak akarna megfelelni, inkább a külföldi támogatók oldalára fog állni.

A baloldal célja, hogy újra kormányzati pozícióba kerüljenek, ehhez ugyanakkor el kell hitetniük a szavazókkal, hogy alternatívát jelenthetnek a Fidesz–KDNP-vel szemben. A cél elérése érdekében egy kiforrott és érthető koncepciót kellene letenniük az asztalra, mely tervezet választ kísérel adni az emberek mindennapi problémáira” – mondta, majd rámutatott:

„ehelyett a baloldal ma inkább egy maffiaszerű hálózatként működik, ahol illegális külföldi pénzek mozognak külföldi és hazai céghálózaton, valamint közvetítőkön keresztül, sőt még hivatalos dokumentumok meghamisításától sem riadnak vissza.

Egy ilyen portfólióval legfeljebb a legradikálisabb baloldali szavazók hajlandók megbékélni, miközben a mérsékelt, kormányellenes érzelmű szavazók és a bizonytalanok inkább otthon maradnak, vagy egyenesen a jobboldalra szavaznak” – összegzett az Origónak Rotyis Bálint.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az általa benyújtott népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyűjtő ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda előtt 2021. december 15-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.