Már Botkáéknak is sok volt a szegedi botránypolitikus, megszüntették képviselői megbízatását

Szabó Bálint szerint persze jogszerűtlen és jogellenes a méltatlansági eljárás.

Forrás: MTI2023. 09. 22. 12:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárt ülésen, méltatlansági eljárás során, egyhangú döntéssel megszüntette Szabó Bálint képviselő megbízatását pénteki ülésén a szegedi közgyűlés – jelentette be Botka László, Szeged baloldali polgármestere.

Szabó Bálint napirend előtt kijelentette, álláspontja szerint jogszerűtlen és jogellenes a méltatlansági eljárás, mert még nem kapta kézhez írásban az őt elmarasztaló ítéletet. Kérte, hogy a közgyűlés az ügyét ne tűzze napirendre, javaslatát azonban egyetlen képviselő sem támogatta.

Szabó Bálintot a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt jogerősen másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélet szerint tavaly szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját. Ezt követően egy demonstráción a rendőrségi intézkedést feltartva másokban riadalmat, megbotránkozást keltet.

Martonosi Éva jegyző elmondta, a képviselőnek törvényi kötelezettsége lett volna jelentenie a vele szemben hozott ítéletet, ezt a mai napig nem tette meg. A bíróság hivatalból értesítette az önkormányzatot, a jogszabályok alapján a képviselő-testületnek pedig kötelezettsége a méltatlanság megállapítása.

A képviselők – Szabó Bálint személyeskedő hozzászólása és közbekiabálásai miatt – egyhangú döntéssel megvonták az ülésen a politikustól a hozzászólás jogát.

A 2019-es önkormányzati választáson Szabó Bálint polgármester-jelölt is volt Szegeden, a szavazatok 1,76 százalékát szerezte meg. Bár a polgármesteri címért függetlenként indult, szerepelt a Független Városi Szövetség kompenzációs listáján, amelyről végül önkormányzati képviselői mandátumot szerzett. A testületben vélhetően a listán őt követő Szabó Ferenc veheti majd át a helyét a jövő évi önkormányzati választásokig. 

Borítókép: Szabó Bálint a 2022. augusztus 20-i gazdatüntetésen (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.