Rendőrség mellett már az adóhatóság is nyomoz az Audi Hungária Független Szakszervezet ügyében?

Valami nagyon nincs rendben az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) háza táján. A rendőrség közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoz, az adóhatóság titkolózik, az Audi aggodalommal szemléli a történteket, az érdekvédők pedig hallgatnak. Egy biztos, a szakszervezet gazdálkodása vetheti fel a bűncselekmények elkövetésének gyanúját, az éves pénzügyi beszámolókat ugyanis ismeretlen okból, többször is – százmilliós nagyságrendben – módosították.

2023. 09. 13. 19:47
Gyõr, 2019. január 29. Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által január 24-én meghirdetett sztrájkban résztvevõ dolgozók a gyõri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 29-én. A szakszervezet a sikertelen bértárgyalások miatt hirdetett sztrájkot. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon közokirat-hamisítás elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban, ám a nyomozás érdekeire való tekintettel nem áll módunkban bővebb információt adni – válaszolta lapunk érdeklődésére a rendőrség illetékese.

A Magyar Nemzet azt követően fordult kérdésekkel a nyomozó hatósághoz, hogy arról értesült, pénzügyi visszaélések történhettek az Audi Hungária Független Szakszervezeténél, az ügyben már feljelentést is tettek, aminek nyomán büntetőeljárás indult a megyei rendőrségen és információink szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is. Az adóhivatal érdeklődésünkre szűkszavúan csupán annyit válaszolt: „Kérdéseivel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”.

Az AHFSZ az Audi Hungaria Zrt. dolgozóinak érdekképviseleti szervezete, amely 1996-ban alakult meg, létszáma eléri a tízezer főt. A tagok díjat fizetnek, amelyért cserébe olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe, mint például a munkahelyi érdekvédelem, szociális támogatások vagy a jogi tanácsadás. Az AHFSZ évente átlagosan 300–350 millió forintnyi forrásból működik.

Úgy tudjuk, a hatósági eljárások összefüggésben van azzal, hogy szakszervezet éves pénzügyi beszámolóit több alkalommal módosították. Az AHFSZ 2020-as beszámolóját kétszer is leadták. Először 2021. május 29-én, és ebben 92,6 millió forintos veszteséges adózott eredmény szerepelt. Míg a 2022. szeptember 27-én leadott dokumentumban 93 ezer forint nyereség áll. (Mindez abból fakad, hogy az újabb beszámolóban csökkentették az anyagjellegű kiadás összegét 92,7 millióval.) Hasonlóképp eltérések vannak a saját tőkénél is. A 2021 májusában leadott beszámoló 568 milliós, a 2022 szeptemberében közzétett második beszámoló viszont 468 milliós összegről tesz említést.

A 2021-es évre vonatkozó AHFSZ-beszámolót a beadást követően kétszer is módosították, azaz összesen három változatot adtak le belőle. A 2022. június 1-jén leadott első beszámolóban az adózott eredménynél 366,5 milliós veszteség szerepel, a 2022. szeptember 27-én beérkezett másodikban az adózott eredmény 234,2 millió veszteség, a 2022. november 6-án leadottban pedig 233 millió mínusz olvasható. Vagyis az első, illetve a módosított összegek között jelentős, több mint 130 millió forintos eltérés van.

Az ügyben megkerestük az érdekvédőket is, ám egyelőre hallgatnak. A szakszervezet kommunikációs munkatársa csupán annyit mondott, hogy a jövő heti elnökségi ülést követően számíthatunk válaszra.

Kérdéseket tettünk fel magának az Audi Hungaria Zrt.-nek is. A társaság sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte, tudnak a rendőrségi eljárásról, a NAV vizsgálatáról azonban nincs tudomásuk. Jelezték, fenntartják maguknak a jogot arra, hogy független vizsgálatot kezdeményezzenek az ügyben. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a szakszervezet önálló jogi személy, döntési folyamatait és gazdálkodását tekintve teljesen független a vállalattól.

– Miután az Audi Hungária Független Szakszervezet tisztségviselői az Audi Hungaria munkavállalói, és a vállalat sok ezer munkatársának érdekeit képviselik, aggodalommal tölt el bennünket a hatósági eljárás. Ezzel együtt mindenkit megillet az ártatlanság vélelme az ügy tisztázásáig – hangsúlyozta a cég sajtóosztálya, hozzátéve a vállalat az ügy gyors és teljes körű tisztázása érdekében teljes mértékben együttműködik a nyomozó hatóságokkal.

Borítókép: Az Audi Hungária Független Szakszervezet által 2019. január 24-én meghirdetett sztrájkban részt vevő dolgozók a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 29-én. A szakszervezet az akkori sikertelen bértárgyalások miatt hirdetett sztrájkot (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.