Soltész Miklós: Megduplázódott az egyházi óvodákba járó gyerekek száma

Az elmúlt évtizedben nagymértékben nőtt az egyházak társadalmi szerepvállalása – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Kazincbarcikán, ahol egy megújult épületbe költözött óvodát adott át.

Forrás: MTI2023. 09. 27. 18:07
SOLTÉSZ Miklós; IRINYI János
Kazincbarcika, 2023. szeptember 27. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a megújult Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvoda átadásán Kazincbarcikán 2023. szeptember 27-én. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg kormányzásuk kezdetekor nagyságrendileg 110 ezer gyermek járt egyházi iskolába vagy óvodába, ez a szám jelenleg 250 ezer körülire tehető, tehát megduplázódott – jelentette ki Soltész Miklós. 

Hozzátette: ez a szerepvállalás a gyermekvédelmi, a szociális területen – azon belül is az idősek vagy a fogyatékossággal élők ellátásában –, valamint az oktatás-nevelés területén is egyaránt nőtt. 

Az államtitkár azt mondta, fontosnak tartja az oktatás-nevelés és a keresztény tanítás összekapcsolását, hiszen annak „óriási eredménye van a gyermekek, a fiatalok és a családok szempontjából”.

Egy friss reprezentatív felmérés adatai szerint a megkérdezettek 85 százaléka törekszik a tízparancsolat betartására, és 80 százalékuk fontosnak tartja a keresztény ünnepek megtartását országosan, de akár iskolai vagy óvodai intézményekben is – ismertette, jelezve: 

„ez azt mutatja, hogy a magyar társadalomban van igény arra, amit a keresztény tanítás mindannyiunknak üzen”.

Soltész Miklós hangsúlyozta, a nehéz élethelyzetben lévő emberek mellett fontos gyermekeik segítése is, hogy adott esetben kitörhessenek nehéz sorsukból vagy később támogathassák családjukat. Hozzátette, a szegénységi kockázat 2010-ben 40 százalék felett volt, jelenleg 18 százalék.

Ezen továbbra is közösen kell dolgozni, és hiszi, hogy a sok jó döntés, amilyet például a Tiszáninneni Református Egyházkerület is meghozott, segít ebben – mondta, majd kiemelte: 

az egyházkerületben létrejött tíz óvoda a társadalmi beilleszkedésben és a szegénységből való kitörésben nagy segítséget jelent a településeken.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, a magyar kormány a kazincbarcikai óvoda megépüléséhez több mint 700 millió forintos támogatással járult hozzá.

SOLTÉSZ Miklós; SZITKA Péter; DEMETER Zoltán; IRINYI János
Nagyné Kapitány Tünde intézményvezető, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Szitka Péter polgármester az óvoda átadóján. Fotó: Vajda János

Demeter Zoltán, a város fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, erősödik a gyermeket nevelő, dolgozni kívánó szülők jelentette családmodell, hiszen sorra jelennek meg az új óvodák és bölcsődék a településeken. Hozzátette: 

ez azért fontos, mert a városoknak és falvaknak egyaránt nagy szükségük van a fiatal családokra népességmegtartó erejük növeléséhez.

A politikus hangsúlyozta, a kormány egy olyan családtámogatási rendszert épített fel, amelynek köszönhetően nő a házasságok és a születendő gyermekek száma is. Emellett a rendszert alkotó intézkedések ösztönzik a gyermekvállalást, a házasságkötést, támogatják a családban élést és segítik az édesanyák mihamarabbi újbóli munkába állását – mondta.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult Irinyi János Református Oktatási Központ Eszterlánc Óvoda átadásán Kazincbarcikán 2023. szeptember 27-én (Fotó: MTI/Vajda János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.