Szimbolikus gesztusokon túl érezhető segítséget kaphatnak a pedagógusok

Pozitívan fogadják a tanárok a kormány által nemrég meghirdetett Köbüki ösztöndíjprogramot. Sokan úgy vélik, azoknak a pedagógusoknak, akik az elmúlt időszakban sikeresen készítették fel a diákjaikat, az oklevélen és a szimbolikus gesztusokon túl a Köbüki program érezhető segítséget nyújt.

2023. 09. 03. 17:41
tanár, oktatás Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet elsőként beszámolt, havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak a tanárok a kormány által most meghirdetett Köbüki programban. A pedagógusoknak ezért a pluszpénzért nem kell pluszmunkát vállal­niuk, a Köbüki programot meghirdető Kulturális és Innovációs Minisztérium azt szeretné, ha továbbra is tevékenyen részt vállalnának a tehetséggondozásban.

Lapunknak Hornung Ágnes családügyi államtitkár azt nyilatkozta, hogy egy mindenki számára nyitott, minél több tehetséget azonosító és aztán folyamatosan támogató, átlátható és utánkövethető rendszert szeretne létrehozni, amelybe a jelenleg is futó tehetséggondozó programokat is betagoznák.

 Megkeresésünkre több tanár is pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről.

Megbecsülésként élik meg a pedagógusok ezt a lehetőséget, mert ugyan a diákoknak már több pályázati lehetőség is volt, de az őket felkészítő tanárok még nem kaptak ilyen mértékű támogatást

 – mondta Németh Lászlóné, a Soproni Széchenyi István Gimnázium pedagógusa. A matematika szakos tanár elmondta, hogy már tizenkilenc éve van a pályán és az intézményben ő a tehetséggondozás vezetője. Mint mondta, a pályázat feltételei ugyan szigorúak, de pedagógustársaival élni szeretnének a lehetőséggel, ugyanis voltak az elmúlt években országos helyezést elért tanítványaik, ami például az egyik kritérium a pályázatra jelentkezéshez.

Pogány Gyula, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója elmondása szerint intézményének egyik legfőbb célja a tehetséggondozás. Támogatják a diákokat, folyamatosan foglalkoznak velük, felkészítik őket egyetemi versenyekre, valamint a továbbtanulásra. Mint mondta, a Köbüki ösztöndíjat nagyszerű kezdeményezésnek tartja, szerinte hiánypótló. 

Már harmincnégy éve tanít matematika szakon, de még nem tapasztalt olyat, hogy a tehetséggondozásban sikeres eredményeket elérő pedagógusokat ösztöndíjjal támogassák. 

A saját iskolájában körülbelül nyolc pályázóval számol, és bár szerinte a pályázat feltételeit nem egyszerű teljesíteni, de kollégáival bizakodóak.

Novák Kovács Zsolt, a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium igazgatója szerint 

az oklevélen és egy miniszteri kézfogáson túl a Köbüki program már érezhető segítséget nyújt azoknak a tanároknak, akik munkát és energiát fektettek a diákjaikba, hogy sikeresek legyenek. 

Iskolája már korábban is részt vett a Nemzeti Tehetség Programban, ahol ugyan voltak pályázati lehetőségek, de azok jellemzően inkább az eszközbeszerzésre és infrastruktúra-fejlesztésre vonatkoztak. Szerinte ösztönzően hat a tanárok munkájára, hogy a munkájukért anyagi vonzatú elismerést is kapnak.

Azoknak a tanároknak, akik hivatásként tekintettek a pedagóguspályára, alapvető, hogy a tehetséggondozás az elsődleges prioritás – mondta Márai András, a Bácsalmási Hunyadi János Gimnázium igazgatója. 

Szerinte azoknál a pedagógusoknál, akik az elmúlt időszakban sikeresen készítették fel a fiatalokat, a Köbüki ösztöndíj-támogatás a szakmai megbecsülésen túl ösztönzést is jelent.

Az igazgató elmondta, hogy a régiójukban sok a hátrányos helyzetű fiatal. Náluk nem a tehetségek megtalálása, hanem a megtartása nehéz – emelte ki. Hozzátette, hogy ilyen kihívások mellett nem biztos, hogy a kritériumoknak a legtöbb tanár meg tud felelni, viszont olyan tudással igyekeznek felruházni a diákokat és olyan értékeket próbálnak közvetíteni, amelyekkel tisztességgel helyt tudnak állni az egyetemen.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.