Boszniai misszióra készülnek a magyar katonák + videó

A szolnoki különítmény januárban vonul a Balkánra.

Forrás: SZOLJON2023. 10. 30. 20:34
helikopter Forrás: SZOLJON/Rácz Tünde
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatot tartott a jövőre Bosznia–Hercegovinában béketámogató misszióban szolgálatot teljesítő három magyar helikopter – írja a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál.

Sticz László vezérőrnagy (középen) a napokban Szolnokon járt a jövő évre készülő küldetés miatt (Fotó: Szoljon/Rácz Tünde)

Az Európai Unió bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR Althea missziót januártól Sticz László vezérőrnagy irányítja majd. Hagyományosan az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet biztosítja a misszió Medevac, azaz légi egészségügyi kiürítési képességet is, amelynek bemutatóját a misszió leendő első magyar parancsnoka is megtekintette a napokban Szolnokon.

A külföldi misszióba felajánlott kutató-mentő, légimentő és légi kiürítési képesség 

hosszú és nagy koncentrációt igénylő kiképzést követelt meg mind a helikopter-személyzetektől, mind pedig az egészségügyi tisztektől.

Sticz László vezérőrnagy a demonstrációt követően elismerően szólt a látottakról, köszönetet mondott, és sikeres külszolgálatot kívánt a részt vevő egészségügyi és hajózó állománynak.

Bali Tamás ezredes, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka elmondta, hogy alakulatától az egyéves misszióban három helikopter (két H145M és egy Mi–17-es) és személyzete teljesít majd Bosznia-Hercegovinában szolgálatot.

A kiképzésről kiemelte, hogy a mostani felkészítés nem egy klasszikus NATO-sztenderd szerinti Medevac-képességet célzott meg, hanem emelt szintet.

Borítókép: Gyakorlatozó helikopter (Fotó: Szoljon/Rácz Tünde)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.