Király Nóra: Mi jövőben is segítő kezet szeretnénk nyújtani azoknak, akik bajba kerültek

Évek óta jelen vannak a különböző áldozatsegítő szolgáltatások Magyarországon, amiknek köszönhetően a szakemberek közvetlen segítségnyújtással tudják támogatni a bajbajutottakat. Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium újonnan kinevezett miniszteri megbízottja a jövőben azért dolgozik majd, hogy minden magyar ember megtudja: van hova fordulnia, ha bajba kerül, és segítségre van szüksége.

2023. 10. 21. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az első dolgom miniszteri megbízottként a következő hónapokban, hogy az országban már működő tizenkét áldozatsegítő központot meglátogatom; a munkát már el is kezdtem, nemrég Kecskeméten jártam, ahol lenyűgözött az a szakértői munka, amit ott folytatnak. De természetesen szeretném megismerni az ország más pontjain dolgozó kollégákat is. Az Igazságügyi Minisztérium szakembereivel azért fogunk dolgozni, hogy a már elkezdett úton továbbhaladjunk. A közös célunk az, hogy mindenhova elvigyük az üzenetet: Van segítség! – sorolta az elkövetkezendő időszak teendőit Király Nóra, akit nemrégiben nevezett ki az igazságügyi tárca vezetője, Tuzson Bence.

A választás nem véletlenül esett Király Nórára, több civil szervezet alapítójaként, vezetőjeként évek óta foglalkozik áldozatsegítéssel, így tapasztalatait első kézből szerezte.

 A kormány hosszú ideje dolgozik azon, hogy ez a terület elérje az érintetteket, de mindig van hova fejlődni. Fontos, hogy az áldozatsegítő központok még közelebb kerüljenek a lakossághoz, hiszen azok őket szolgálják, értük jöttek létre 

– emelte ki. A fővárosi és vármegyei kormányhivatalokban elérhető áldozatsegítő szolgálatok mellett összesen tizenkét nagyvárosban működnek az áldozatsegítő központok, amelyek a bűncselekmény következtében áldozattá vált bajbajutottakat segítik.

Király Nóra miniszteri megbízott és Tuzson Bence, az igazságügyi tárca vezetője (Fotó: Miniszteri Sajtóiroda)

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy az Igazságügyi Minisztérium szakmailag felkészült szakembereivel dolgozhatok együtt egy fontos területen, segítséget nyújtva sok-sok embernek. A FICSAK alapítójaként hiszem, hogy a civil szférában eltöltött nyolc év tapasztalatai segítik majd az áldozatsegítés céljait, az én feladatom, hogy még láthatóbbá tegyem ezeket a központokat és az ott dolgozó szakemberek munkáját – részletezte Király Nóra, aki arra is kitért, bőven van tennivalója a szakembereknek, hiszen az elmúlt évek nehézségei, a Covid-járvány, a háború és az azt követő gazdasági válság is csak tovább feszítette azt a bizonyos húrt.

– Sajnos egy olyan időszakban vagyunk, amikor a világ a feje tetejére állt. De ezen a helyzeten lehet javítani! Mi jövőben is segítő kezet szeretnénk nyújtani azoknak, akik bajba kerültek – emelte ki a miniszteri megbízott.

Király Nóra emlékeztetett, hogy az áldozatsegítő központok nem csupán a kapcsolati áldozatok számára nyújtanak segítséget, hanem más, egyéb krízishelyzetekben is kereshetjük őket: a vagyon elleni bűncselekmények okán, vagyis, ha például ellopták a pénztárcánkat, vagy internetes csalók áldozatává váltunk. Ezekben a helyzetekben a jogi segítségnyújtás mellett kérhetünk kárenyhítést és pénzügyi segélyt is, de egy ingyenesen, éjjel-nappal hívható segélyvonal is a rendelkezésünkre áll, ha úgy éreznénk, nincs kiút.

– Fontos, hogy az áldozatsegítés ne csupán a „tűzoltásról” szóljon, hanem a prevencióról is, éppen ezért fontos pillére lesz a munkámnak a felvilágosítás, a szemléletformálás, vagyis az, hogy a lakosság elkerülhesse az áldozattá válást vagy akár meglássa, ha egy ismerős, hozzátartozó bajban van. A legfontosabb misszióm, hogy egyetlen eset, egyetlen segélykérés se maradjon láthatatlan, mindenki számíthasson ránk, az Igazságügyi Minisztériumra és a kormányra: van segítség, van hova fordulni! – összegezte a miniszteri kinevezett.

Borítókép: Király Nóra (Fotó: Miniszteri Sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.