Kövér László: Székelyföld él és élni akar

A felelős állami politika legfontosabb teendője minden eszközzel erősíteni a szülőföld gazdasági megtartóerejét az összes nemzeti közösség számára – hangoztatta Kövér László szombaton Csíkjenőfalván, ahol a hagyományos felcsíki állatvásár és gazdanap keretében adták át a Tercs közbirtokosság magyar állami támogatással megvalósított vágóhídját és húsfeldolgozó üzemét.

Forrás: MTI2023. 10. 07. 19:51
KÖVÉR László
Várpalota, 2023. szeptember 22. Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a Trianon Múzeum újranyitási ünnepségén Várpalotán 2023. szeptember 22-én. A múzeum teljesen megújult kiállítási anyaggal várja a látogatókat. MTI/Katona Tibor Fotó: MTI/Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pro Economica Alapítvány az elmúlt években több ezer romániai magyar agrárgazdálkodónak és közel száz egyéb, a szülőföldet gyarapító vállalkozásnak tudott támogatást nyújtani Romániában tette hozzá.

– A jólétet nem mások fogják kívülről ajándékba elhozni ebbe a térségbe, ennek a térségnek a lakói a jólétet nem is a külvilágba elvándorolva fogják megtalálni, hanem azt a saját szülőföldjükön, a saját erejükből, egymással együttműködve tudják csak megteremteni

mondta Kövér László.

Felidézte, a kommunizmus bukása után a Baltikumtól a Balkánig terjedő közép- és kelet-európai térség örömmel adta át gyakorlatilag ingyen a nyugati tőke számára a több mint 160 milliós a német és francia piacot is meghaladó méretű lakossági fogyasztói piacát, abban bízva, hogy a Nyugat elhozza majd a jólétet. Bár az életminőség javult, a nyugati cégek a térségbe behozott tőke értékének a többszörösét vitték és viszik ki innen.

A következő 15 évben további húszmillió ember kivándorlását valószínűsítik a kutatások, munkaerőpiaci értelemben tehát Európa keleti fele biztosítja a nyugat-európai gazdaság működőképességét – jelentette ki.

A házelnök szerint ezért fontos, hogy a kelet-közép-európai államok olyan gazdasági körülményeket teremtsenek, hogy akiknek korábban racionális volt távozni, azoknak megérje hazatérni, akik pedig fontolgatják a távozást, azoknak többé ne legyen észszerű távozniuk.

– Ez a szülőföld megtartóerejének gazdasági alaptörvénye, ami egyben a megmaradás egyik legfontosabb feltétele is, magyarok és románok és minden térségbeli nemzet számára egyaránt

jelentette ki Kövér László.

A felavatott beruházás is azt jelzi: Székelyföld él és élni akar, a maga munkájából akar előbbre jutni, nem mások ellen, hanem önmagáért, a székely családokért, a több mint ezer éve itt élő nemzeti közösségért mutatott rá a házelnök.

– A fiatalok sokan ma már nem azért mennek el, mert veszélyben van az identitásuk. Az nem igaz, hogy nincs veszélyben, de sokszor a veszélyt ma már nem érezzük. Azért mennek el, mert többet akarnak keresni

 – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. – Ezért kellenek az olyan beruházások, gazdaságfejlesztési programok, amelyek szülőföldjükön biztosítják a magyar közösségek gyarapodását, fejlődését tette hozzá.

A szombaton felavatott vágóhídról és húsfeldolgozóról Jéré Elemér, a csíkjenőfalvi Tercs közbirtokosság elnöke elmondta, a 2,5 millió eurós (mintegy 970 millió forintos) beruházással 35 munkahelyet teremtettek. A Felcsík mezőgazdasági szövetkezet az állatokat vásárolja majd fel a vágóhíd számára. Az üzemet még tavaly tavasszal kezdték el építeni, és olyan korszerű berendezésekkel látták el, amelyek jelentősen lerövidítik a húsfeldolgozás munkafolyamatát. Csak természetes hozzávalókkal dolgoznak: egyebek mellett pástétomot, disznósajtot, kolbászt, virslit, szalonnát, tepertőt és párizsit készítenek, környezetbarát módszerekkel.

A beruházás megvalósulását a Pro Economica Alapítványon keresztül a magyar kormány 850 ezer euróval (mintegy 330 millió forinttal) támogatta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.