időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Hiánypótló konferencia az online csalásokról

Most kiderülhet, mit tud az FBI a kiberbűnözésről, az online csalásokról

Szemán László János
2023.10.03. 18:43 2023.10.03. 18:50
Most kiderülhet, mit tud az FBI a kiberbűnözésről, az online csalásokról

Kétnapos, zárt ajtók mögötti konferencián egyeztetnek szerdától az online csalásokról Budapesten kilenc európai ország hatóságai, az Europol és az FBI kibervédelmi szakértői. A zárt ajtók ellenére kiderülhet, mit tud az FBI a kiberbűnözőkről, az internetes csalás elkövetőiről.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) nemzetközi kibervédelmi konferenciát szervez október 4–5. között Budapesten. Az NVSZ kezdeményezésére először ülnek asztalhoz kilenc európai ország, az Europol, az FBI kibervédelmi szakértői, valamint a magyar bűnüldözési szervek és a legnagyobb hazai bankok képviselői, hogy az online csalásokról egyeztessenek.

A telefonos csalók legújabban az interneten verik át áldozataikat (Illusztráció)

A Csalások a kibertérben elnevezésű konferenciát a társhatóságok együttműködése, a határokon átnyúló online csalások elleni fellépés hatékonyságának fokozása érdekében hívták össze a szervezők. Vajon kiderül, hogy mit tud az FBI a kiberbűnözésről? Amerika már tíz évvel ezelőtt szembesült a kiberbűnözők tombolásával, amivel Európának napjainkban kell szembesülnie.

Veszélyes terep az internet, könnyen csalás áldozataivá válhatunk (Forrás: Police.hu)

A Covid-járvány kellős közepén figyelmeztettek először a szakemberek, hogy az internet a számtalan előnye mellett veszélyeket is a rejt a felhasználóknak. 

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert.

A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját. Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Napjainkra már csúcsra jár a kiberbűnözés. Most a rendőrség tapasztalatai alapján sorra vesszük a legjellemzőbb online csalásokat.

 

 

Romantikus csalás

Az internetes társkeresőknek, randioldalaknak, appoknak és általában a közösségi oldalaknak köszönhetően a lehetőségek szélesre nyíltak a társat keresők előtt. A bűnözők is felismerték az ebben rejlő lehetőségeket. A csalók jellemzően az online párkereső oldalakon nézik ki célpontjaikat, de néha a közösségi oldalakon vagy e-mailben veszik fel a kapcsolatot.

Befektetési és kriptovalutákkal kapcsolatos csalások

Hatalmas nyereséggel és gyorsan megtérülő befektetéssel kecsegető ajánlatokkal találkozhat a felhasználó a közösségi oldalakon küldött üzenetekben vagy e-mailekben, esetleg online hirdetésekben, felugró ablakokban.

  • Az ajánlatok külföldi, vissza nem térő lehetőségekről, nyersanyagokról, értékpapírokról, kötvényekről, de leginkább a kriptovalutákról szólnak.
  • A korábbi (sosem volt) hozamokat bemutatva próbálják meggyőzni a felhasználót, hogy éljen a csak rövid ideig elérhető lehetősséggel.
  • Sok esetben az online ismerős a saját pozitív példáján keresztül próbálja rávenni a kiszemelt áldozatot a befektetésre.
  • Az ajánlatok mögött komoly szervezett bűnözői hálózatok állnak, akik teljes mértékben elhitetik az áldozatokkal, hogy egy valódi és legális befektetési tevékenységet végeznek.
  • Ehhez weboldalakat hoznak létre, többek között a korábbi „hozamok” bemutatására és az ügyfélnek befektetéseinek ellenőrzésére, illetve telefonos és e-mailes ügyfélszolgálatot működtetnek.
  • A pénzmozgás azonban csak egyirányú, a befektetett összeget a számlán lévő virtuális nyereség ellenére soha nem kapja meg az ügyfél.
A banki csalásokról tájékozódjon a QR-kód alatt (Forrás: police.hu)

Üzletilevél-csalás

Vezetői vagy üzleti e-mail címmel elkövetett csalás az, ha egy cég pénzügyi ügyintézőjét valamilyen trükk alkalmazásával hamis számla kifizetésére vagy a cég számlájáról történő pénzátutalásra veszik rá.

  • A csalók a cég magas szintű vezetőjeként telefonon felhívják az alkalmazottat, vagy e-mailt küldenek neki.
  • Gyakran használják a 'titoktartás', 'a cég bízik Önben!', illetve a 'jelenleg nem vagyok elérhető' kifejezéseket.
  • Azt mondják, hogy a részletes instrukciókat később tudatják vele, vagy egy harmadik személy küldi e-mailben.
  • A kapott instrukcióknak megfelelően az ügyintéző a pénzt a csalók által kezelt bankszámlára utalja.

Nyereményjáték-csalások

Az online nyereményjáték-csalásokkal a közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetekben vagy e-mailekben, esetleg felugró ablakokon keresztül találkozhat a felhasználó. A csalók célja, hogy a felhasználótól pénzt csaljanak ki vagy megszerezzék a bankkártyájának vagy a netbankjának belépési adatait. Az elkövetők azzal keresik meg a kiszemelt áldozatot, hogy valamilyen nyereményjátékon nyert, de a nyeremény véglegesítéshez szükség van arra, hogy feltöltse egy telefonkártya egyenlegét vagy egy meghatározott kódot SMS-ben küldjön el egy telefonszámra (ez szintén egyenleget tölt fel a küldő számlájának terhére). Az is előfordul, hogy a nyeremény (például mobiltelefon, játékkonzol) átvételéhez egy kisebb összeget kell átutalni szállítási vagy kezelési díj címén. Más esetekben nem a díj átutalását kérik, hanem a bankkártyaadatokat, azzal, hogy arról vonják le a díjat. Ez utóbbi esetben nemcsak a jelzett összeget, hanem akár a teljes egyenleget is elkölthetik.

Borítókép: Konferencia a kibertérben elkövetett csalásoktól (Forrás: NVSZ)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.