Prémiumbotrány: Karácsony munkáltatói kérdésként tekint a cégvezetők tízmilliós kifizetésére

Nem támogatta a Fővárosi Közgyűlés Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetőjének azon javaslatát, hogy újra a közgyűlés hatáskörébe tartozzon a prémiumkifizetés lehetősége. Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott: a prémiumok kifizetése nem politikai döntés, hanem munkáltatói, ezért nem támogatja a fideszes javaslatot.

2023. 10. 26. 15:29
KARÁCSONY Gergely; Balázs Péter; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2018. április 4. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (b) és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kezet fog a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. Jobbra Balázs Péter, a V18 elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wintermantel Zsolt javaslata elvette volna Karácsony Gergely főpolgármestertől a prémiumadás döntési jogát és újra közgyűlési hatáskörbe adta volna. A kormánypárti politikus szerint erre azért lett volna szükség, hogy a választott képviselők dönthessenek arról, adott esetben hitelből kívánnak-e a vezetőknek prémiumot fizetni.

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője előterjesztését azzal indokolta, hogy eddig nem volt arra példa, hogy a főpolgármester folyószámlahitelből engedélyezze a prémiumok kifizetését, ezt hibás városvetetői politikának gondolja. 

Szerinte a főpolgármester nyilatkozataiból kiderült, hogy Karácsony nem képes különbséget tenni adott esetben egy grémium által megfogalmazott javaslat és a döntésének a felelőssége között.

Wintermantel a javaslatról úgy fogalmazott: a közgyűlés jogait erősítené a korábbi állapot visszahozása, ezáltal a főpolgármestert mentesítenék a döntés alól. 

A frakcióvezető azt is megjegyezte: Karácsony más esetben harcol, többmilliárdos adót nem fizet be, képes pert indítani, de arra nem képes, hogy néhány hónappal eltolja a prémiumkifizetéseket.

Minderre Karácsony úgy reagált: továbbra is vállalja ezt a terhet, mert nem politikai, hanem munkáltatói kérdésként tekint a prémiumkifizetésekre. Hozzátette: jó munkáltatóként kifizeti a prémiumokat, amennyiben a cégvezető elvégezte feladatát.

Wintermantel Zsolt válaszában felhívta a főpolgármester figyelmét, hogy nem hinné, hogy Mártha Imre a kardjába dől, ha néhány hónappal később kapja meg a prémiumát, amiből esetleg egy esküvői tortát finanszíroz.

A Fővárosi Közgyűlés nem támogatta a Fidesz–KDNP-frakció javaslatát.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Balogh Zoltán)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.