A házkutatásról hallgat, a fővárosi parkolásba beleszól Karácsony jogi főtanácsadója

Budapest négy kerületében folytatódik Karácsony autósüldözése: eddig ingyenes zónákat változtatnak fizetőssé, néhány helyen pedig emelkedik a parkolási díj. A budapesti parkolási rendszer átalakításáért Tordai Csaba, Karácsony Gergely főjogásza és jobbkeze felel, aki nemrég súlyos botrányba keveredett. A gyanú szerint az ügyvédi irodájában hamisíthatták meg a főpolgármester félmilliárdos adománygyűjtésének dokumentációit.

2023. 11. 30. 5:05
A11I0441
20220103 budapest a fovarosi kozgyulesnek a varoshaza eladasa ug Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalta és fogadta el azt a Karácsony Gergely által aláírt javaslatot, amely alapján több közterületen drágul a parkolás, köztük olyan helyeken, ahol pedig eddig nem kellett díjat fizetni.

Íme a budapesti autósüldözés legújabb fejezete:

Ferencvárosban a Vágóhíd utca – Üllői út Könyves Kálmán Körút – Soroksári út által határolt terület „C” várakozási övezeté válik, ahol ezután fizetős lesz a parkolás munkanapokon 8 és 18 óra között;

A XI. kerületi Őrmezői térségben emelkedik a parkolás díja, mivel a besorolás D” várakozási övezetből „C” övezetbe kerül. Továbbá a Hegyalja út – Budaörsi út – Zólyom köz – Zólyomi út – Radvány utca – Breznó köz által határolt terület, valamint a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hossza bekerül a „C” várakozási övezetbe.

A XII. kerületben az Istenhegyi út – Németvölgyi út találkozásánál a parkolás ára emelkedik, a „B” várakozási övezetből „A” övezetbe kerül, vagyis drágul a parkolás;

Zuglóban is a „C” várakozási övezetet bővítik a Csömöri út – Rákospatak u.– Vezér u.– Egressy út – Lőcsei út – Szugló u. – Fűrész u. – Bosnyák u. – Lőcsei út – Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11–20. mögötti terület is fizetős lesz.

Karácsony Gergely azzal magyarázza a történteket, hogy a szóban forgó javaslatok az egyes kerületi önkormányzatoktól érkeztek, vagyis a fővárosnak, vagyis neki, azokhoz semmi köze.

Csakhogy a főpolgármester kulcsemberének, Tordai Csabának éppen a parkolás az egyik legfontosabb témája. A balliberális Direkt 36 írt arról, hogy Tordai Csaba Karácsony aláírása előtt főjogászként mindent ellenőriz jogi szempontból, sőt! – A Városháza működését ismerő források szerint a főtanácsadó kulcsszerepet játszik olyan nagy horderejű projektekben is, mint amilyen például a fővárosi parkolás átalakítása – tartalmazza cikk.

Az említett parkolási átalakítást pedig jól ismerheti a budapesti közönség: 2022 őszétől négy parkolási övezetet hoztak létre a fővárosban, ami komoly áremelést jelentett a korábbiakhoz képest. A Direkt 36 állításait, miszerint ez Tordai Csaba műve lett volna, sem a főpolgármester, sem pedig ő nem kérte ki magának azóta sem. Tordai Csaba kiemelt szerepéről egyébként Bajnai Gordon korábbi kormányfő is beszélt az elhíresült Városháza-gate hangfelvételein. Szerinte ketten üzemeltetik a Városházát, Kiss Ambrus és Tordai Csaba.

A főjogász akkor került a közérdeklődés fókuszába, amikor nemrég a NAV házkutatást tartott az ügyvédi irodájában. A hatóságnak erre jó indoka volt: a gyanú szerint a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésének jegyzőkönyveit Tordai Csaba ügyvédi irodájában hamisíthatták meg a tanúvallomások alapján.

Ismert: Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be készpénzben az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

A befizetések során a számlavezető OTP Banknak átadták az adománygyűjtés során keletkezett jegyzőkönyveket, amelyeket a pénzintézetnél gyanúsnak tartottak, ezért feljelentést tettek. Ebben többek között az szerepel, hogy az adománygyűjtő ládákba nem kerülhettek be úgy az összegek, ahogy a jegyzőkönyvekben szerepelnek. 

Az adománygyűjtő ládák tíz iratán az MSZP két munkatársának neve állt. A párt egy dokumentum aláírását ismerte el, a többin így nem szerepelhetne munkatársaik neve, azaz a tíz jegyzőkönyvből kilencet meghamisíthattak.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt nyomoz.

Borítókép: Tordai Csaba (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.