Elemér 2024. február 28.
logo
A főpolgármester bizalmasának ügyvédi irodájához szállhatott ki néhány napja az adóhatóság.

Karácsonyék félmilliárdos botrányával kapcsolatban tarthatott házkutatást a NAV

Munkatársunktól
2023.11.12. 17:25 2023.11.12. 22:53
Karácsonyék félmilliárdos botrányával kapcsolatban tarthatott házkutatást a NAV

A Karácsony Gergely fémjelezte 99 Mozgalommal összefüggésben tarthatott házkutatást Tordai Csaba ügyvédi irodájánál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ellenzéki botrányban hónapok óta több bűncselekmény gyanúját is vizsgálják az illetékesek.

A költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával indult, a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom ügyében zajló nyomozás keretében hajtott végre házkutatást csütörtökön az adóhatóság Tordai Csaba ügyvédi irodájánál – erre lehet következtetni a NAV lapunk újabb megkeresésére adott válaszából.

Mint írták, „a NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, érdekes információt osztott meg az egyik belvárosi lakóknak szóló oldal a Facebookon. Az 5. kerület – Itt lakunk nevű csoportban jelent meg egy poszt, amely szerint csütörtökön, a késő esti órákban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emberei jelentek meg a Vécsey utca 4. számnál. „Állítólag az egyik ügyvédi irodában tartottak házkutatást. Mondjuk érdekes, hogy miért ilyenkor. Bőven késő este volt már” – írta a poszt szerzője.

Az interneten elérhető címkeresők szerint a Vécsey utca 4. szám alá jegyezték be Tordai Csaba ügyvédi irodáját. A Városháza-gate szálainak felgöngyölítésekor, a szóba kerülő szereplők bemutatásakor a Magyar Nemzet részletes portrét festett Tordai Csabáról, aki nem más, mint Gyurcsány Ferenc államtitkára, Bajnai Gordon bizalmasa, Karácsony Gergely ügyvédje és főtanácsadója, ráadásul a jogász otthonosan mozog a Soros-szervezetek világában.

Több bűncselekmény miatt is vizsgálódnak

Emlékezetes, az egész botrány azután robbant ki, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített, idén júniusi összefoglaló anyag szerint Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

A NAV mindezek miatt költségvetési csalás, pénzmosás, illetve az OTP feljelentése alapján hamis magánokirat felhasználása miatt is eljárást indított.

Cáfolták Karácsony védekezését

A főpolgármester a kirobbant botrány után azzal érvelt, hogy mikroadományokból jött össze a rendkívüli bevétel, amit „kis ládikákban” gyűjtöttek. Karácsony később már „nagy ládikákról” beszélt. Ezt ugyanakkor a bank a feljelentésében cáfolta, ugyanis a feljelentés szerint a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek.

Borítókép: Karácsony Gergely sajtótájékoztató után (Fotó: Kurucz Árpád)

Guruló dollárok

Felbukkant Karácsony főtanácsadója, de el is futott a sajtó elől + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.