Estére ideér a Domingos hidegfrontja + videó

A Domingos ciklon elérte Nyugat-Európát, a keleti tájak felett továbbra is hullámzó frontrendszer érvényesül. A kontinens nagy részén a mozgalmas időjárás hatására a hőmérséklet általában a sokévi átlag felett alakul. A Kárpát-medence térségében hétfőre megszűnik az esős, szeles időjárás.

Forrás: MET2023. 11. 05. 14:38
null
Ajton, 2023. szeptember 24. Villámlás a Kolozs megyei Ajtonban 2023. szeptember 24-én. MTIKiss Gábor Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ciarán nyomában érkező újabb vihar, a Domingos itt jár a közelben, és a hidegfrontja legyengült formában este eléri Magyarország területét. Addig nyugat felől tovább szakadozik a felhőzet, és kelet felé vonul az éjjel megérkezett csapadékzóna – írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap az előrejelzés szerint nyugat felől csökken a felhőzet, a keleti tájakon is lassan szűnik a csapadék. Éjjel már nagyrészt derült lesz az ég, de maradhatnak erősebben felhős tájak is. Párásság, köd inkább a szélcsendes nyugati, délnyugati tájakon fordulhat elő, és feloszlása után 

hétfőn napos idő várható általában kevés felhővel.

Néhol több lehet a gomolyfelhő, ezekből kialakulhat zápor, zivatar. A jellemzően délies irányú szelet vasárnap nagy területen kísérik erős, helyenként átmenetileg viharos lökések. Hétfőre a legtöbb helyen veszít erejéből a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul. A szélvédett részeken hűvösebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 13 és 19 fok között alakul.

 

Milyen idő lesz a jövő héten?

A gyenge hidegfront átvonulása után hétfőn ismét előoldalra kerül térségünk. A délies szél hétfőn még lehet erős, majd mérséklődik a légmozgás. A nyugalomba kerülő levegő hatására nő a ködhajlam. Hajnalonként köd, rétegfelhőzet képződhet, amely helyenként tartósabban is megmaradhat.

Gyakran fordul elő a közelünkben időjárási front, 

ezekből a hét első felében kisebb csapadék várható. Csütörtöktől, péntektől hullámzó frontrendszer jöhet, ami már több helyen idézhet elő esőt, záport. A hőmérséklet a sokévi átlag felett alakul, majd csökkenni kezd. Szerdától már fagyok is előfordulhatnak hajnalban.

Hétvégén beborul, többfelé lehet esőre, záporra számítani, és helyenként zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban mínusz 2 és plusz 10 fok között alakul a hőmérséklet, napközben 6–13 fok közötti maximum valószínű.

Az elmúlt napok borongós, csapadékos időjárásával kaptunk egy kis ízelítőt az igazi őszi időből. Az előttünk álló héten egy másik őszi kellék, a köd festi szürkére a hajnalokat. A hét vége felé hullámzó frontrendszer közelíthet meg bennünket. Változékony, mozgalmas időre van kilátás, jól eshet ilyenkor egy lélekmelengető, forró ital – figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.