Felpörgött a Róka-művelet, több mint ezer migránst fogtak el az osztrák és a magyar rendőrök

Bevált az osztrák–magyar rendőri együttműködés, hiszen az egy éve megkezdett Róka-műveletben már több mint ezer migránst és csaknem száz embercsempészt fogtak el a közös határ mentén.

2023. 11. 30. 16:28
Röszke, 2022. szeptember 28. A készenléti rendőrség tagja (k) és határvadászok járőröznek a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Ebben a hónapban megkezdődött a határvadászok szolgálata, fő feladatuk az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása. Az első időszakban a rendőrökkel közös járőrszolgálatot látnak el. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022 decembere óta az osztrák rendőrök a Róka-művelet (Fox) keretében magyarországi kollégákkal közösen dolgoznak azon, hogy a közös határtól 15 kilométeres távolságig felkutassák az illegális migránsokat és az embercsempészeket.

A Magyar Nemzet megkeresésére az ORFK kommunikációs szolgálata azt közölte, hogy 

„a Fox rendőri műveletekben 1135 migránst és 80 embercsempészt fogtak el, illetve tartóztattak fel a 2023. január 1. és 2023. november 15. közötti időszakban”.

Azt, hogy ez az együttműködés jól működik, még a németek is elismerik, hiszen augusztusban a Die Welt elemző cikkében mutatott rá, hogy Ausztriában az ellenlépéseknek köszönhetően 2023 első felében harminc százalékkal csökkent a menedékkérelmek száma az előző év azonos időszakához képest.  

Ausztria egyébként összesen 130 rendőrrel támogatja Szerbiát, Magyarországot és Észak-Macedóniát a határvédelemben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.