Gulyás Gergely: Önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium jön létre januártól

Navracsics Tibor a „kitalálója, szülőatyja" a jelenlegi közigazgatási rendszernek, így nála lesz a legjobb helyen az intézményrendszer – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a főispánok és járási hivatalvezetők országos találkozóján kedden a Várkert Bazárban.

Forrás: MTI2023. 11. 21. 11:49
GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. november 21. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a fõispánok és járási hivatalvezetõk országos találkozóján a Várkert Bazárban 2023. november 21-én. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium jön létre januártól – közölte Gulyás Gergely. Az új tárcát Navracsics Tibor vezeti majd, akinek „a legjobb szívvel és nyugodtan” adja át a terület vezetését – tette hozzá.

„Hogy egy állami szervezetrendszer milyen erős, az nem csupán a mindennapok működésében mutatkozik meg, hanem akkor, amikor válságos helyzetek vannak” – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, aki emlékeztetett, hogy 

a magyar kormányhivatalok kiválóan vizsgáztak a válsághelyzetekben.

Példaként a koronavírus-járvány időszakában végzett rugalmas és hatékony munkát, valamint az orosz–ukrán háború kitörését követően Magyarországra érkező menekültek ellátását, befogadását említette a miniszter.

Gulyás Gergely felidézte, hogy a 2010 óta bekövetkezett államigazgatási reformok közül az egyablakos ügyintézést szolgáló közigazgatási átalakítás volt a leglátványosabb és legeredményesebb.  – Mostanra senki nem kérdőjelezi meg – még a magyar belpolitikai viták élessége közepette sem –, hogy ez az átalakítás helyes és eredményes volt – hangsúlyozta. 

Felelevenítette, hogy az állam már az alaptörvény elfogadásakor is azt a célt tűzte ki, hogy a saját polgárait szolgálja. – A kormány feladata, hogy megfelelő vezetést és kormányzati képviseletet biztosítson. Ezzel ezután sem lesz baj – rögzítette.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy az elmúlt öt és fél évben a területi közigazgatás, a kormányhivatalok irányítása a Miniszterelnökség alá tartozott. Beszédében megköszönte kollégáinak a kiemelkedően eredményes elmúlt éveket, külön megemlítve György István és Tuzson Bence államtitkárként végzett munkáját.

A politikus kitért arra is, hogy 

ma 313 kormányablak és 25 kormányablakbusz biztosítja a hatékony és gyors ügyintézést. Az egyablakos ügyintézésnek köszönhetően egy helyen intézhetők el a legfontosabb állami ügyek

– hangsúlyozta, megjegyezve: a területi közigazgatás a legkiválóbb kormányzati képviseletre számíthat a jövőben is.

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.