Bármikor megremeghet a föld idehaza, itt vannak a legveszélyeztetettebb területek

Már azt is tudni, mi okozza a magyarországi földrengéseket.

Forrás: BOON2023. 11. 21. 9:26
A,Closeup,Of,A,Seismograph,Machine,Needle,Drawing,A,Red
714451780 Fotó: Inked Pixels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország területén évente száz fölött van azoknak a rengéseknek a száma, amit látunk – mondta el a Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei portálnak a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának tudományos főmunkatársa. Győri Erzsébet hozzáfűzte, Magyarország és a Pannon-medence földrengéseit az okozza, hogy az Adriai-kőzetlemez a medencét északkeleti irányba, a merev Európai platform felé nyomja. Emiatt a medencén belül feszültségek keletkeznek, amelyek földrengések során oldódnak ki hirtelen.

Felidézték, hogy a Bükk-hegységben november 14-én kisebb, a Richter-skálán 2,7-esnek számító földrengés volt Egertől északkeletre, amelyet Bükkszentkereszten, Bükkzsércen, Kisgyőrben, Nekézsenyben és Répáshután is érezni lehetett. 

Leszögezte azonban, hogy a földrengéseknek sem a helyét, sem az idejét nem lehet előrejelezni.

„Mi mindössze azt tudjuk, hogy hazánkban melyek azok a területek, amelyek veszélyeztetettebbek. Ez jellemzően a Dunántúlon a Balaton északkeleti csücskétől a Komáromig terjedő országrész. A földrengések helyét és erősségét jelenleg országosan 15 állandó és 30 – kutatási projektek keretében – telepített szeizmológiai állomás figyeli” – részletezte a főmunkatárs.

Beszélt arról is, hogy a legerősebb földrengés Magyarországon 1763-ban Komáromban történt, amelynek magnitúdója 6,3-ra becsülhető. Idehaza már a 4-es erősségű földmozgástól keletkezhetnek az épületeken repedések, elferdülhetnek kémények és hullhatnak téglák. Az 5-ösnél nagyobb magnitúdójúak a felsoroltaknál sokkal komolyabb károkat okozhatnak. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.