Gulyás Gergely: Székesfehérvár hatalmas darabot őriz közös történelmünkből

Székesfehérvár hatalmas darabot őriz közös történelmünkből – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, amikor megnyitotta az Árpád-ház programban, közel négymilliárd forintból megépült Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontot.

Forrás: MTI2023. 11. 17. 18:24
GULYÁS Gergely
Felavatták a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontot Székesfehérváron (Fotó:MTI/Vasvári Tamás) Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely rámutatott, hogy a város által őrzött darab egy kicsit Atlantisz-kincse, az oszmán hódítás özönvize és az utána következő korok hordaléka alól kell kiásni. Úgy vélte, hogy Székesfehérvár méltó ehhez a küldetéshez, komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a szakemberek a kutatásokat folyamatosan végezhessék, és azért is, hogy méltó módon lehessen bemutatni mindazt, amit a tudomány ki tud halászni a múlt mélységes mély kútjából.

GULYÁS Gergely; SPÁNYI Antal; POKROVENSZKI Krisztián
Felavatták a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontot Székesfehérváron (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A miniszter kiemelte, hogy az új látogatóközpont a Nagyboldogasszony székesegyház történetét mutatja be, amely a magyar történelem egyik legfontosabb csomópontja: itt állt az ország trónusa, itt koronázták meg királyainkat, az ország és a nemzet egészét jelképező korona jelenlétében esküdtek fel életre-halálra szóló szolgálatukra, itt temették el földi pályafutásuk után királyainkat, hogy az égi hazában is közbenjárhassanak örökségünkért.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a kőtár látogatóközpont és kiállítótér nemcsak méltó módon őrzi az Árpád-ház hagyatékát, de meg is mutatja, hogy mire jutottak az elmúlt évek munkájával a kutatók.

– A modern múzeumpedagógia eszközeinek köszönhetően átérezhető, milyen volt egykor a koronázó bazilika és hogy milyen szerepet játszott közös múltunk alakításában – fűzte hozzá.

A miniszter leszögezte: tovább kell dolgozni azért, hogy a Nagyboldogasszony székesegyház „elmondhassa titkait”, és hogy Szent István király halálának ezeréves évfordulóját, 2038-ban méltó módon ünnepelhesse meg a város és az ország, a nemzet és az egész keresztény világ.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester arról beszélt, hogy egyszerre több értéket tudtak megmenteni, hiszen egyrészt az egykori Köztársaság mozi épületében jött létre a látogatóközpont, másrészt az ezeréves köveket, kőfaragványokat méltó módon és biztonságos helyen tudják a jövőben őrizni.

A városvezető megjegyezte, hogy a székesfehérvári nemzeti emlékhely ma romterület, nem lehetséges bemenni a templomba és körbe nézni, imádkozni. Viszont a látogatóközpontot megtekintve, bárki kaphat lelki és szellemi tartalmat, tudást és információt arról, hogy amikor majd belép a koronázó bazilika területére, átérezze, miért is nevezik az ország bölcsőjének – tette hozzá.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy az intézmény nemcsak új kiállítótérrel és látogatóközponttal gazdagodott, hanem kutatóbázissal és raktárral is, amely minden tekintetben példaértékű. Jelezte, hogy

a kiállított kövek nem pusztán faragványok a középkorból, azok ezer évvel ezelőtt a Szent István által alapított bazilika alkotóelemei voltak, és így megtestesítik mindazt, ami a magyarságot jelenti, ezért is kapta az állandó tárlat a Solium Regni – Az ország trónusa címet.

A sajtóanyag szerint a 2013-ban a székesfehérvári kihelyezett kormányülésen megálmodott Árpád-ház program eddigi legnagyobb fejlesztése valósult meg. Az épület 400 négyzetméter alapterületű földszintjén az egykori koronázó bazilika bejáratát szimbolizáló, rekonstruált kapun keresztül lehet belépni a kiállítótérbe. A 350 négyzetméteres pinceszinten kaptak helyet az értékes kőanyagok, a második emeleten pedig múzeumpedagógiai foglalkoztató van, valamint a prépostság és a bazilika kutatástörténetét bemutató tárlat látható.

Borítókép: Felavatták a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontot Székesfehérváron (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.