Kiadták a riasztást ónos eső miatt, fagypont körül marad a hőmérséklet + videó

Az időjárási helyzettől függően ónos eső miatt piros riasztás is kiadhatnak.

Forrás: MET, OKF2023. 11. 30. 6:53
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Reggel a Dél-Dunántúlon, majd délelőtt a Dunántúli-középhegység területén előfordulhat átmeneti ónos eső. Az ország északkeleti harmadán 

havazás lesz a kezdeti csapadékforma, mely délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 7 fok között, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán mínusz 2 és plusz 1 fok között alakul. Késő estére mínusz 1 és plusz 9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre.

 

Kiadták a riasztást

Az ónos eső veszélye miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte a katasztrófavédelem. Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás.

Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5–15 centiméter friss hó hullhat, de lokálisan ennél nagyobb mennyiség is összegyűlhet. A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig többcentis hótakaró. A délutáni óráktól a fővárosban, főleg a budai hegyekben, majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen 

tartós ónos eső váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki.

Estig a legtöbb ónos csapadékra, akár öt millimétert is meghaladó mennyiségre a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani. Éjszaka egyre északkeletebbre tolódik az ónos csapadékkal érintett terület, ahogy enyhül az idő.

Az időjárási helyzettől függőeen később piros riasztást is kiadhatnak ónos esőre.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.