Kázmér 2024. március 4.
logo

Kispesti fehér por: nem nyomoznak tovább Lackner Csabáék drogbotrányában

Pámer Dávid
2023.11.28. 16:18 2023.11.28. 17:11
Kispesti fehér por: nem nyomoznak tovább Lackner Csabáék drogbotrányában

Megszüntette a kispesti szocialisták nagy drogügyeként elhíresült, kábítószer-kereskedelem miatt folytatott nyomozást a rendőrség – tudta meg a Magyar Nemzet. A hatóság azután kezdett vizsgálódni a helyi MSZP-t kompromittáló ügyben, hogy nyilvánosságra került egy felvétel, amin százmilliós korrupcióról beszélt „kólának” nevezett fehér por és alkohol társaságában Lackner Csaba volt baloldali önkormányzati képviselő. A kerületet érintő gazdasági bűncselekmények miatt még nyomoznak.

Fellélegezhetnek a kispesti szocialisták és Lackner Csaba, ugyanis a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt a kábítószer-kereskedelem gyanújával zajló nyomozást, amit a pár éve nyilvánosságra került, hozzájuk kapcsolható leleplező felvétel után indított a hatóság. Az eljárás lezárását lapunknak az ORFK kommunikációs osztálya is megerősítette.

„Kóla” és a százmilliós korrupció

Emlékezetes: a kispesti szocialistákról az egymást követő felvételek 2019 októberében kerültek nyilvánosságra a Magyar Nemzetnek és a Hír TV-nek köszönhetően. A felvételeken korrupcióról, százmilliós vagyonokról, külföldi ingatlanokról, kerületi pénzek visszaosztásáról, Gajda Péter polgármesternek is juttatott kenőpénzről (Gajda ezt a vádat visszautasította), valamint túlszámlázásokról beszélt „kólának” nevezett zacskónyi fehér por társaságában, illetve alkohol fogyasztása közben Lackner Csaba volt MSZP-s önkormányzati képviselő. 

Az egyik legnagyobb visszhangot kapott, Lacknerhez kötött állítás az volt, hogy aki kerületi képviselőként nem tud megkeresni százmillió forintot, az „hülye”. 

 

A gazdasági bűncselekmények miatt még nyomoznak

A botrányos ügyben többen is feljelentést tettek (köztük az ismert feljelentő, Tényi István) költségvetési csalás, hivatali visszaélés, vesztegetés elfogadása és kábítószerrel visszaélés gyanújával.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) végül gazdasági vesztegetés miatt indított nyomozást, 2019 novembere óta pedig vesztegetés elfogadásának gyanújával már a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytat jelenleg is eljárást

Az NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztály kábítószer-bűnözés elleni osztálya kábítószer birtoklása miatt külön nyomozást indított. 

Ebben az ügyben később már kábítószer-kereskedelem gyanújával zajlott az eljárás, ami nem meglepő, hiszen vélhetően a rendőrség is azt feltételezte, hogy az ominózus felvételen drog volt látható, így a nyomozókat nyilván érdekelte, hogy azt kitől vásárolhatták.

Mindez nem sikerült, hiszen a büntetőügyet a rendőrség megszüntette. Lacknerék tagadják a drogfogyasztás és korrupciót is. 

Megjegyzendő, hogy a drogügyben egyedül Dódity Gabriella kispesti fideszes képviselő került bíróság elé, akit rágalmazás miatt Lackner Csaba jelentett fel, mert a politikus a botrány kapcsán „fehér poros orrokról” beszélt. 

Borítókép: Lackner Csaba (Fotó: Képernyőfelvétel)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.