Lassult a drágulás a vidéki vásárok esetében

A jelek szerint október végére megállt a gazdasági állatok árának tavasszal, nyáron tapasztalt emelkedése a szabadpiacon.

Forrás: BAON2023. 11. 01. 19:11
null
baromfi kakas Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik ismerik a korábbi vásárokat, láthatják: a kínálati árak megálltak a nyár közepén jellemző szinten sőt, némi csökkenést is lehetett tapasztalni. E szerint a takarmányárak olcsóbbodása kihatott a baromfiak tartására is írta a Bács-Kiskun vármegyei hírportál.

A lap a kőrösi országos vásárokat hozta példaként, a vásár haszonállat-kínálatára továbbra is főleg a baromfifélék felhozatala jellemző. Vasárnap, a máskor is terebélyes Dömötör-napi sokadalomban szintén túlnyomórészt szárnyasokkal, kevés nyúllal, díszállattal állítottak ki a tenyésztők. Egyebek közt a ludakat 5-12 ezer forintért, a rántani való csirkét 1100-1200, tojótyúkokat 3-4 ezer forintért árulták. Hasonlóan a nyár végi szinten maradt a választási malacok ára is írták. 

Tisóczki László kiskunmajsai gazda úgy nyilatkozott a lapnak: Jelenleg a török felvásárlók élősúly kilogrammonként 1200 forintot adnak a 300 kilósnál kevesebbet nyomó növendék állatokért, az annál nagyobbakért 1100 forintot számítanak meg.  Nagyjából hozzájuk igazítjuk a vásári árakat is. Annál fentebb menni nemigen lehet, mert a helyi kereslet meglehetősen gyér, döntően az export vételárak szabják meg, másutt mennyit is kérhetünk az állatokért.

Az iparcikkek tömegében túlnyomó részt ruházati termékeket találtak az érdeklődők. Az átmeneti és téli öltözetek közül mindig sokan szereznek maguknak vásárfiát. Egyre több vásárba látogató figyeli a külföldi áruk felhozatalát. Legutóbb a konyhai gépek, kézi eszközök, a szemes kávék, édességek, minőségi csokoládék, konyhai papíráruk keltek el szemmel táthatóan nagy mennyiségben. E cikkek többségét ugyanis a hazai boltok árszabásaihoz képest többnyire jóval olcsóbban lehetett beszerezni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.