Letartóztatták a rendőrök az Audi-szakszervezet két elnökségi tagját

Éppen csak elkezdődött az elnöki köszöntővel az Audi Hungária Független Szakszervezet bizalmi értekezlete csütörtök reggel, amikor a rendőrök bilincsben vittek el két elnökségi tagot a rendezvényről. Eddig közokirat-hamisítás gyanújáról lehetett tudni, a Telex most úgy értesült, hogy a feljelentésben – amelynek alapján a nyomozás indult – hűtlen kezelés gyanúja is szerepelt.

2023. 11. 09. 15:47
null
Gyõr, 2019. január 29. Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által január 24-én meghirdetett sztrájkban résztvevõ dolgozók a gyõri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 29-én. A szakszervezet a sikertelen bértárgyalások miatt hirdetett sztrájkot. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drámai fordulatot vett az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) két vezetője ellen indult rendőrségi nyomozás. A szakszervezet eddig az évente-kétévente esedékes bértárgyalások apropóján került a hírekbe, idén nyáron azonban merőben más összefüggésben írt róluk a sajtó. Híre ment, és ezt

később a rendőrség is megerősítette, hogy közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozás indult az AHFSZ ellen.

Két pénzügyi beszámoló áll a háttérben:

  • A 2020-as beszámolót kétszer adták le. Először 2021. május 29-én, ebben 92,6 millió forint veszteséget mutatott az adózott eredmény. A szeptember 27-én beadott módosított beszámolóban viszont már 93 ezer forint nyereség állt. Született magyarázat a csaknem 93 milliós különbségre: az „anyagjellegű kiadások” összegét csökkentették 92,7 millióval.
  • A 2021-es évre vonatkozó beszámolókból ugyanakkor már három változatot adtak le, az eredeti verziót kétszer is módosították. A 2022. június 1-jén benyújtott első beszámolóban 366,5 milliós veszteség szerepelt az „adózott eredmény” rovatban. A három hónappal később, szeptember 27-én beérkezett második jelentésben már 234,2 millió veszteség, a november 6-i harmadik korrekció után 233 millió mínusz szerepelt ugyanezen a soron. A különbség az első és a harmadik beszámoló között itt is jelentős: 130 millió forint.

Mindez bizonnyal ez áll a most történtek hátterében, de kérdés, hogy továbbra is közokirat-hamisítás-e a gyanú, mert már hűtlen kezelésről is hallani.

Németh Miklós győri ügyvéd képviseli azt az elnökségi tagot és a két bizalmit, akik nevében idén tavasszal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Mint a Telexnek elmondta, ebben a hűtlen kezelés gyanúját is megemlítette:

Konkrét összegeket azért nem tudtunk írni, mert a beszámolókban mindenféle szám szerepelt. De lehetségesnek tartottunk több száz millió forintos nagyságrendet is.

A Telex úgy értesült, hogy teljes döbbenetet okozott a rendőrségi fellépés a mai bizalmi értekezleten.

A nyomozók a szakszervezet elnökségének két érintett tagját elvitték már a helyszínről, a kétnapos értekezletet pedig azonnal lefújták. Jelenleg a szakszervezet irodáit vizsgálják át és házkutatást is tartanak.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy valami nagyon nincs rendben az AHFSZ háza táján. A rendőrség közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoz, az adóhatóság titkolózik, az Audi aggodalommal szemléli a történteket, az érdekvédők pedig hallgatnak. Egy biztos: a szakszervezet gazdálkodása vetheti fel a bűncselekmények elkövetésének gyanúját, az éves pénzügyi beszámolókat ugyanis ismeretlen okból, többször is – százmilliós nagyságrendben – módosították.

Borítókép: Az Audi Hungária Független Szakszervezet által 2019. január 24-én meghirdetett sztrájkban részt vevő dolgozók a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 29-én. A szakszervezet a sikertelen bértárgyalások miatt hirdetett sztrájkot. (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.