Minden nyugdíjas ingyen igényelheti a „gondosórát”, amellyel baj esetén egyetlen gombnyomással segítséget kérhet

A nyugdíjasok erkölcsi és anyagi megbecsülése mellett a kormány fontosnak tartja az idősek biztonságát, a róluk való gondoskodás segítését, a szolgáltató állam megerősítését – hangoztatta a miniszterelnök főtanácsadója pénteken Szombathelyen, ahol a Gondosóra programról tartottak sajtótájékoztatót.

Forrás: MTI2023. 11. 10. 18:16
null
Budapest, 2022. március 17. Egy 81 éves nyugdíjas férfi mutatja a csuklóján a Gondosóra programban kapott jelzõkészüléket a XI. kerületben, Budapesten 2022. március 17-én. A négyéves program ideje alatt minden 65 éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon kaphat egy ingyenes, nyakban vagy karon hordható készüléket, amelynek segítségével bármilyen, otthon történt egészségi problémát egyetlen gombnyomással jelezhet egy éjjel-nappal mûködõ diszpécserszolgálatnak. A programba körülbelül másfél millió, 65 éven felüli idõs embert vonhatnak be. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden 65 év feletti nyugdíjas ingyenesen megkaphat egy csuklóra helyezhető vagy nyakba akasztható digitális eszközt, amellyel baj esetén egyetlen gombnyomással segítséget kérhet – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

NYITRAI Zsolt
Nyitrai Zsolt (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Eddig több mint 300 ezren regisztráltak, a rendszer diszpécserközpontjába már most naponta több mint 1200 hívás érkezik, amelyek közül 25 egészen biztosan súlyos eset, 17 pedig olyan, amely miatt mentőt kell hívni.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a regisztráció, maga az eszköz, a szolgáltatás is teljesen ingyenes minden 65 év feletti ember számára. A 2G hálózaton működő gondosóra az eddigi tapasztalatok szerint az ország olyan területein is jól működik, ahol egyébként gyenge a mobiltelefonok hálózati lefedettsége, gyenge a térerő – mondta.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Hozzátette: a regisztrációt elvégezheti a szolgáltatást igénylő idős ember, de segíthet bármely hozzátartozója, vagy akár egy barát, szomszéd is.

Akik november közepéig regisztrálnak és jelzik az igényüket, karácsonyig megkaphatják a gondosórát

– mutatott rá Nyitrai Zsolt. Elmondta: pénteken utalták, illetve kezdték meg a postai kézbesítését annak a nyugdíj-kiegészítésnek, amely az előző havi nyugdíj összegéhez képest átlagosan 78 ezer forint többletet jelent ebben a hónapban.

Borítókép: egy nyugdíjas férfi mutatja a csuklóján a Gondosóra programban kapott jelzőkészüléket (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.