Mitől válhat egy munkahely családbaráttá?

A kormány intézkedései azt a célt szolgálják, hogy a családok megerősítésével a vágyott gyermekek megszülessenek, és ebbe a körbe tartozik a Családbarát munkahely díj és a Családokért díj is.

Forrás: MTI2023. 11. 02. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos lenne elérni azt a vágyott célt, hogy a munka-család egyensúly minél több munkahelyen megvalósulhasson – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

BENEDA Attila
Beneda Attila (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Beneda Attila a 13. alkalommal odaítélt Családbarát munkahely díj és a Családokért díj kapcsán azt mondta: 

egy munkahely attól válhat családbaráttá, hogy otthonossá teszi dolgozóinak az épített vagy munkakörnyezetet.

Attól is családbaráttá válhat, hogy kialakítja azokat a lehetőségeket – rugalmas munkaidő, csapatépítés és továbbképzések szervezése, kisgyerekeseknek játszószoba kialakítása – , amelyek erősítik a közösséget, és „nem vétik el a célt, hogy a társadalomban elfoglalt helyünk a családban található meg leginkább” – tette hozzá.

A helyettes államtitkár rámutatott, az utóbbi időben egyre nagyobb az igény arra, hogy a munkavállalók ne egy szükséges rosszként tekintsenek munkahelyükre, ebben segít sokat a családbarát gondolkodás. Továbbá a képzett, minőségi munkaerő is felértékelődik, így a munkaadóknak is „meg kell erőltetniük magukat” olyan intézkedések meghozatalával, ami vonzóvá teszi az adott munkahelyet – tette hozzá.

Közlése szerint a mostani pályázatra minden eddiginél többen jelentkeztek, és örömteli az is, hogy vannak olyan visszatérő pályázók, akik már elnyerték a címet, de újabb ötletekkel, szempontokkal tudtak versenybe szállni.

Beneda Attila az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt mondta, a kormány intézkedései azt a célt szolgálják, hogy a családok megerősítésével a vágyott gyermekek megszülessenek, és ebbe a körbe tartozik a Családbarát munkahely díj és a Családokért díj is.

A díjak célja egyrészt bemutatni a társadalom felé a „jó gyakorlatokat”, másrészt a munkaadóknak ad egyfajta visszaigazolást, hogy amit csinálnak, az jó a családoknak.

Pályáztak többek között nagy és kis cégek, államigazgatási szervek, rendőrkapitányságok; összesen 360 jelentkezés érkezett. Ötven pályázó pénzdíjban részesült, további 21 pályázó pedig a 2023. év Családbarát munkahely cím használatára válik jogosulttá egyéves időtartamra – ismertette az államtitkár. A Családokért díjat az idén tízen vehették át.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.