Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Azok a házaspárok, akik azt tervezik, hogy gyermeket vállalnak, mind jól járhatnak a csok plusszal

Kreft-Horváth Márk
2023.11.01. 05:59 2023.11.02. 13:48
Azok a házaspárok, akik azt tervezik, hogy gyermeket vállalnak, mind jól járhatnak a csok plusszal

Átalakul a családi otthonteremtési kedvezmény rendszere, megszűnik a különbségtétel az új és használt ingatlanok között, a programba pedig minden olyan házaspár be tud lépni, akik akarnak még gyermeket vállalni a jövőben – foglalta össze lapunk érdeklődésére az új struktúra lényegét a családügyi államtitkár. Hornung Ágnes elmondta, a meglévő gyerekeket továbbra is figyelembe veszi a rendszer, a cél az, hogy azoknak segítsenek az otthonteremtésben, akiknek erre valóban szükségük van.

A kormány múlt heti bejelentése után az interneten egyből sokan azt kezdték terjeszteni a csok pluszról, hogy a meglévő gyermekek után immáron nem jár támogatás. A Magyar Nemzet megkérdezte Hornung Ágnes családügyi államtitkárt, hogy ez valóban így van-e. A politikus érdeklődésünkre jelezte, hogy a csok pluszt vállalt gyermek esetén lehet igényelni, de a már meglévő gyermekek száma is számít, hiszen a kedvezményes háromszázalékos hitel összegét jelentősen befolyásolja, hogy a vállalt gyermekekkel együtt hány gyermekessé válik a család. Emellett az ötezer fő alatti településeken megmarad – sőt tovább bővül – a falusi csok, amelyet továbbra is igénybe lehet venni újabb gyermekvállalás nélkül is.

Jelentősen növekszik a kedvezményes hitel összege

A csok esetében a kedvezményes hitel összege maximum 15 millió forint volt, ez a csok plusznál a minimum hitelösszeg lesz, a maximuma pedig ötvenmillió forintra emelkedik. – A jogosult összeg megállapításánál pedig beszámítanak majd a meglévő gyermekek is – hívta fel a figyelmet Hornung Ágnes. 

Az államtitkár konkrét példákon keresztül is szemléltette, mit is jelent ez: akinek még nincs gyereke, és három gyermeket vállal, az ötvenmillió forintra jogosult; akinek egy gyereke van, és kettőt tervez, az is, akinek pedig jelenleg két gyermeke van, és tervez egy harmadikat, az szintén ötvenmillió forint hitellel számolhat. De azok a nagycsaládosok is a legmagasabb, ötvenmillió forintos hitelösszeget vehetik fel, akik vállalnak még legalább egy újabb gyermeket. 

Az első vállalt gyermek megszületésekor a házaspárok hitelmoratóriumot vehetnek igénybe, aminek köszönhetően egy éven keresztül nem kell megfizetni a törlesztőrészletet. A második és a harmadik, valamint minden ezt követően megszületett gyermek után pedig tőkeleírást kaphatnak, ami tízmillió forintot jelent gyermekenként, vagyis ennyivel csökkenthető a tőketartozásuk. 

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint a használt ingatlan vásárlására is igénybe lehet venni a támogatást, Hornung Ágnes egyértelmű igennel válaszolt, új és használt ingatlan is megszerezhető a CSOK Plusszal, a konstrukció nem tesz különbséget. 

A cél továbbra is az, hogy minden vágyott gyermek megszülessen

– Bárki beléphet, ha vállal újabb gyermeket, a felső korhatár 41 év a hölgyeknél – jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy ugyanakkor kétéves átmeneti időszakot biztosít a rendszer, így 2025. december végéig azok a házaspárok is élhetnek a csok plusszal, ahol a feleség már betöltötte a 41. évét, de igazolja 12 hetes várandósságát. 

Hornung Ágnes szerint a gyermekvállalást kell ösztönözni, hiszen a jövőt a gyermekek és a családok jelentik. 

A kormány álláspontja, hogy kiemelten kell segíteni azokat, akiknél a jövőben bővülni fog a család, hiszen a cél minden vágyott gyermek megszületését támogatni. 

A gyermeket tervező házaspárok a csok plusszal az első közös ingatlanukhoz juthatnak hozzá, de azok a családok, akik nagyobb ingatlant vennének, építenétek vagy otthonukat bővítenék, azoknak is elérhető lesz az új konstrukció, jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy a végleges részletszabályok november közepén jelennek meg. 

Az ingatlan értékkorlátját az első közös otthon megszerzésekor nyolcvanmillió forintban határozták meg, míg a nagyobb ingatlanba való költözésnél 150 millió forint a felső határ. 

– A cél az, hogy a gyermekvállalást ösztönözzük, és a családok otthonteremtését segítsük. Az eddigi városi csok összegei a háború és a szankciók miatt megváltozott gazdasági környezetben már nem voltak értelmezhetőek a mai ingatlanpiacon, az új konstrukció pedig az ország egész területén elérhető lesz, azaz további gyermek vállalásakor a falusi csokos településeken is – tisztázta Hornung Ágnes. 

Könnyebb lesz megszerezni az első közös otthont

Az új struktúrában az első közös otthon megszerzésénél tízszázalékos önrészt tartana célszerűnek a kormány, így egy nyolcvanmillió forintos ingatlan megszerzésekor elegendő lesz nyolcmillió forint önrész bevonása az ügyletbe. 

Ennek a részletszabályait majd a Magyar Nemzeti Bank fogja kidolgozni, hiszen ebben a kérdésben a jegybank az illetékes.

– A bővítés esetében fontos megjegyezni, hogy legalább egy lakószobával növelni kell majd az alapterületet, az elv az, hogyha például nincs elég gyerekszoba, akkor a CSOK Plusz segítésével a családok hozzáépíthessenek a meglévő ingatlanjukhoz. Aki három gyermeket vállal, az erre is fel tudja majd használni az ötvenmilliós hitelt – árulta el az államtitkár.

– Minden újabb gyermek megszületése fontos a kormány számára, és a csok pluszt az eddigiekhez hasonlóan örökbe fogadott gyermekekre is igénybe vehetik majd a házaspárok – zárta gondolatait Hornung Ágnes.

Borítókép: Hornung Ágnes államtitkár (Fotó: Kurucz Árpád)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.