Vitályos Eszter újabb részleteket árult el a csok pluszról

A csok plusz rendkívül kedvezményes, államilag támogatott hitel, amelyet a gyermekvállalást tervező vagy az újabb gyermeket vállaló családok vehetnek igénybe első közös otthon vásárlásához, bővítéséhez vagy nagyobb közös otthon vásárlásához, ami 15, 30 vagy akár 50 millió forintos összegben is igényelhető fix háromszázalékos kamattal.

Forrás: MTI2023. 10. 31. 20:04
VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter tájékoztatója a januártól induló Csok Pluszról Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január elsején induló csok plusz minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a gyermeket vállaló házaspárok otthonteremtésében – közölte Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára Szentendrén. Vitályos Eszter, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője, felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre újabb otthonteremtési támogatás segíti a gyermeket vállaló házaspárokat. 

A csok plusz rendkívül kedvezményes, államilag támogatott hitel, amelyet a gyermekvállalást tervező vagy az újabb gyermeket vállaló családok vehetnek igénybe első közös otthon vásárlásához, bővítéséhez vagy nagyobb közös otthon vásárlásához, ami 15, 30 vagy akár 50 millió forintos összegben is igényelhető fix háromszázalékos kamattal 

– ismertette. Hangsúlyozta, a kormány azokat a családokat szeretné támogatni, amelyekben a feleség a 41. életévét még nem töltötte be, sőt 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ennek betöltése után is igényelhető a csok plusz. 

Mint rámutatott, az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, és a második, illetve minden további gyerek után tíz-tíz millió forinttal csökken majd a hiteltartozás. A hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése nyolcvanmillió forintos, a nagyobb ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható – tette hozzá az államtitkár.

Kitért arra, a kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén igénybe lehet venni, tehát nemcsak az ötezer fő feletti településeken, hanem a kistelepüléseken is. Utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a csok plusz mellé akár a falusi családi otthonteremtési kedvezményt, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik. 

Vitályos Eszter elmondta, hogy 2024. január 1-jétől emelkedik a babaváró támogatás és a falusi csok összege is. Mint kifejtette: 

a falusi csok összegét a kormány jelentősen, ötven százalékkal emeli. Új családi ház építése és vásárlása, használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén január elsejétől egy gyermek után az eddigi hatszázezer forintos támogatás egymillióra, két gyermek esetén 2,6 millióról négymillióra, három vagy több gyermek esetén pedig tízmillióról 15 millió forintra nő. 

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a babaváró támogatás január elsejétől a harminc év alatti nők számára tízmillióról 11 millió forintra emelkedik, és továbbra is kamatmentes marad. Kiemelte, továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a gyermeket vállalni kívánó családok elől a lehető legtöbb anyagi akadály elháruljon.

Vitályos Eszter szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború és az arra rossz válaszként adott brüsszeli szankciók kedvezőtlen gazdasági hatásai a lakáspiacot sem hagyták érintetlenül. Az építési költségek és az ingatlanárak jelentősen nőttek elsősorban Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, például Szentendrén, valamint a teljes budapesti agglomerációban, kisebb mértékben a falvakban, miközben a hitelezési kondíciók szigorodtak, így a lakáscélok megvalósítása a családok számára összességében nehezebbé vált.

– A magyar kormánynak az elmúlt évek nehézségei ellenére is az a határozott célkitűzése, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen, ezért minden olyan lehetőséget meg szeretne ragadni, amely a családok támogatását segíti elő – jelentette ki az államtitkár.

Borítókép: Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője beszél a január elsején induló csok pluszról, a gyermeket vállaló házaspárok otthonteremtési támogatásáról Szentendrén 2023. október 31-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.