Orbán Viktor vezetésével két új kormánybizottság alakult

A két új kormánybizottság a nevelésüggyel, valamint a vidékfejlesztéssel foglalkozik – jelentette be Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

2023. 11. 17. 15:54
ORBÁN Balázs
Budapest, 2023. szeptember 22. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a 3. Danube geopolitikai csúcs második napján a fõvárosi Lónyay-Hatvany Villában 2023. szeptember 22-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor vezetésével két új kormánybizottság alakult – jelentette be Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Alakult egy Nevelésügyi és egy Vidékfejlesztési Kormánybizottság is – derül ki a csütörtök késő este megjelent Magyar Közlönyből.

Mindkét bizottság vezetője Orbán Viktor miniszterelnök, és tagjai között fellelhető Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, valamint Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója is.

A Nevelésügyi Kormánybizottság tagja rajtuk kívül még Pintér Sándor belügyminiszter, illetve Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is. A testület feladata „a magyar állam által a gyermekek hároméves korától nyújtott, a gyermekek nevelését célzó, a kormányzaton belül több miniszter irányítása alá tartozó szervezetrendszeren keresztül szervezett, működtetett és ellátott szolgáltatás nyomon követése, figyelemmel kísérése”, továbbá az ezzel kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolása.

A Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja még a kormányfőn, a kancelláriaminiszteren és a miniszterelnök politikai igazgatóján túl Nagy István agrárminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

E plénum feladatát a kormányhatározat három pontban rögzíti:

  • a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint az agráriumhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó iparágak, térségek és közösségek további erősítése, fejlesztése érdekében ellátott kormányzati tevékenység, valamint az ennek érdekében működtetett kormányzati szervezetrendszer működésének nyomon követése, figyelemmel kísérése,
  • az ezekkel összefüggésben felmerülő kormányzati feladatok összehangolása és a nemzetstratégiai szempontok érvényre juttatásának biztosítása, különös figyelemmel az ellátás- és az élelmiszer-biztonságra, valamint a területfejlesztési szempontokra, továbbá
  • a mezőgazdasági termékek világpiaci szintű kereskedelme terén zajló versenyben történő hosszú távú helytállás érdekében a folyamatos fejlesztések, az élen járó agrártechnológiák elsajátítása és alkalmazása, valamint a digitalizáció vívmányainak meghonosítása érdekében szükséges kormányzati intézkedések összehangolása.

Borítókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (Fotó:MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.