Traumatológiával bővült a Semmelweis Egyetem

A dél-pesti régió teljes traumatológiai ellátása a Semmelweis Egyetemhez került, az új traumatológiai klinika a külső klinikai tömbben, a Korányi utcai központi betegellátó épületben kapott helyet, és minden nap 24 órában biztosít ellátást – közölte a felsőoktatási intézmény kommunikációs igazgatósága.

Forrás: MTI2023. 11. 01. 20:26
Semmelweis Egyetem
Semmelweis Egyetem Fotó: Kovacs Attila Forrás: Facebook/ Semmelweis Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November elsejével lezárult a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének integrálása a Semmelweis Egyetembe (SE). Ezzel az egyetem portfóliója traumatológiai ellátással és képzési hellyel is bővült, és az SE-hez került a Merényi telephely 564 ezres dél-pesti és délkelet-pesti ellátási területe is – írták a közleményben.

A traumatológiai ellátás a Gyáli út 17–19.-ből átköltözött a Semmelweis Egyetem központi betegellátó épületébe, a Korányi Sándor utca 2. címre, november 1-jétől ott érhető el.

Az átszervezéssel a traumatológiai ellátás térben is közel kerül azokhoz a társszakmákhoz – intenzív ellátás, sebészet, képalkotás –, amelyekkel szoros együttműködésre van szükség – emelték ki. Jelezték: a költözés az elmúlt hónapokban folyamatos betegellátás és betegtájékoztatás mellett történt.

A Merényiben 107 traumatológiai és 8 intenzív ágy működött, ez a struktúra is átkerült az egyetemre, a traumatológiai ágyakon belül növelve a súlyosabb betegek ellátására alkalmas kapacitást. A Merényi traumatológia orvosi és szakdolgozói humánerőforrását is teljes körűen átvette a Semmelweis Egyetem klinikai központja – tették hozzá.

Az új klinika heti hét napon, 24 órában biztosítja az ellátást, az épület tetején helikopterleszálló is van. A folyamatos traumatológiai ellátáshoz az egyetem társklinikái is hozzájárulnak készenléti ügyelettel vagy rendelkezésre állással

 – írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy szerdától a mentők ide szállítják a betegeket, és a járóbetegellátást igénybe vevőknek is ide kell érkezniük. A járóbetegeknek traumatológiai fogadóközpontot alakítottak ki, amely a külső klinikai tömb udvaráról nyílik. A hazaengedett betegek kontrollvizsgálata azonban továbbra is a Merényiben történik.

A közleményben arról is tájékoztattak, hogy

szerdán nyolc óra alatt mintegy negyven beteget láttak már el a klinikán, többi között ficam miatt, volt gipszelés, de combnyaktörés miatti műtét is.

A Semmelweis Egyetem újonnan megalakult traumatológiai klinikájának, illetve az általános orvostudományi kar traumatológiai tanszékének vezetője Bodzay Tamás sebész, traumatológus, ortopéd sebész, a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet korábbi orvosigazgatója.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Semmelweis Egyetem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.