Edina 2024. február 26.
logo

Élen jár Magyarország az uniós támogatások lehívásában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.11. 16:08 2023.12.11. 16:25
Élen jár Magyarország az uniós támogatások lehívásában

Hazánk az uniós tagországok között az élmezőnyben van a 2014–2020-as időszakban finanszírozott uniós projektekben, ugyanis pénzügyi kerete kilencvenöt százalékát használta fel – jelentette ki a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor hozzátette: a megnevezett időszakban összességében mintegy ötvenkétezer projekt valósult meg az uniós források felhasználásával.

– Zajlik a 2014–2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel – mondta a területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén tartott meghallgatásán. Navracsics Tibor megjegyezte: ezzel az aránnyal Magyarország az uniós tagországok között az élmezőnyben van. Hazánk a 2014–2020-as uniós fejlesztési időszakban 11,5 ezer milliárd forint forrással rendelkezett hazai társfinanszírozással együtt, ezen belül az uniós keret 27 milliárd eurót tett ki – ismertette. Jelezte:

a 2014–2020-as időszakban Magyarország további 2,1 milliárd euró támogatás lehívására jogosult, ez 2023-ban 0,2 milliárd eurót, 2024-ben 1,5 milliárd eurót, 2025-ben pedig 0,2 milliárd eurót jelent.

Összességében Magyarországon mintegy 52 ezer projekt valósult meg a 2014–2020-as időszakban az uniós források felhasználásával.

Navracsics Tibor felidézte, hogy ezzel párhuzamosan folyik a 2021–2027-es uniós fejlesztési időszak indítása is. Tavaly a kohéziós források megszerzéséről, az újjáépítési alap támogatási, illetve hitel részéről kezdődtek tárgyalások. Az Európai Bizottság 2022 decemberében elfogadta a magyar operatív programokat, az újjáépítéssel kapcsolatos nemzeti terv támogatási részének felhasználását a tanács hagyta jóvá.

Magyarország és az Európai Bizottság 2022 decemberében megkötötte azt a partnerségi megállapodást, amely a 2021–2027-es pénzügyi időszakra biztosítja az együttműködést a kormány és a bizottság között, illetve lehetővé teszi a kohéziós pénzek felhasználását, lehívását – sorolta a miniszter.

Idén december 8-án a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa jóváhagyta azt a nemzeti tervet, amely a helyreállítási alap hitel részének hasznosítását teszi lehetővé. Május elején az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosító csomagot, amely a bizottság jogállamisággal kapcsolatos aggályai miatt vált szükségessé. A bizottság két körben további pontosító kérdésekkel fordult a kormányhoz – idézte fel Navracsics Tibor, hozzátéve:

bízik abban, hogy a bizottság nyugtázza a válaszokat, és tovább lehet lépni az uniós források hozzáférése ügyében.

A közérdekű alapítványok uniós forráshoz jutásával kapcsolatban elmondta: február óta tárgyalnak a témában, a bizottság több fordulóban is egyre inkább kiterjesztően értelmezi korábbi kifogásait, és újabb kívánságokat fogalmaz meg.

A magyar diákok 2024 szeptemberéig részt vehetnek az Erasmus programban, és a tárcavezető bízik abban, hogy az ezt követő időszakra is megállapodás jöhet létre a magyar diákok részvételéről a mobilitási programokban.

Az Európai Parlament politikai nyomást gyakorol az Európai Bizottságra, ami nehezíti a tárgyalásokat

– válaszolta képviselői kérdésre Navracsics Tibor. A miniszter hozzátette: Magyarország a 2021–2027-es időszak uniós forrásainak felhasználását is megkezdte, lehívás terén a tagországok között az első helyen áll. A területfejlesztéssel kapcsolatban a miniszter rámutatott:

céljuk a területi egyenlőtlenségek csökkentésével hozzájárulni az uniós átlaghoz való felzárkózáshoz, az élhetőbb környezet biztosításához.

Szerinte Magyarország uniós átlaghoz való felzárkózása jó ütemű, de ez országon belül eltérő képet mutat, ezért komplex térségi fejlesztési programokat, terveket dolgoznak ki. Navracsics Tibor a 2024 január 1. után előttük álló feladatokról szólva elmondta: a kormányzati munka átszervezése keretében a Közigazgatási és Területfejlesztési  Minisztériumhoz kerül az államigazgatási és az önkormányzati szféra.

Borítókép: Navracsics Tibor (MTI/Lakatos Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.