Ez a magyarok által legtöbbet említett keresztény érték

A magyarok keresztény hitét vizsgáló kutatás született, melynek kapcsán az azt készíttető szervezet elnöke rámutatott: Európában erősödnek a keresztényellenes hangok, a magyarok többsége azonban hisz a kereszténység erejében.

Forrás: Soli Deo Gloria Alapítvány2023. 12. 24. 9:52
Biblia, kereszténység, vallás, ima Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok elsöprő többsége szerint léteznek keresztény értékek, ezek sorában a legtöbbet említett a szeretet – derül ki a Soli Deo Gloria Alapítvány kutatásából. Hozzátették: a lakosság jelentős része úgy véli, a kereszténység elválaszthatatlan az európai kultúrától és előnyös az emberiség számára.

A felmérés alapján a megkérdezettek 66 százaléka hisz istenben vagy valamilyen isteni, természetfeletti erőben, 21 százalék tagadja ezek létezését, 13 százalék pedig nem tudott vagy akart válaszolni a kérdésre.

Az összes válaszadó relatív többsége (38 százalék) a keresztény tanítások szerinti istenben hisz. A magyarok 52 százaléka vallotta magát valamilyen mértékben vallásosnak, 41 százalék azt mondta, nem vallásos, 7 százalék pedig nem felelt erre a kérdésre.

A megkérdezettek többsége szerint a kereszténység az európai kultúra elválaszthatatlan része (66 százalék), a kereszténység Európában fontosabb más vallásoknál (56 százalék), annak létezése inkább jó, mint rossz Európa (53 százalék) és az emberiség (55 százalék) számára. Emellett a megkérdezettek úgy látják, a kereszténység sokat gyengült az elmúlt évtizedekben és jobban meg kellene felelnie a kor kihívásainak.

A válaszadók 31 százaléka szerint Európának több kereszténységre lenne szüksége, 32 százalék szerint annak mértéke megfelelő, mindössze 13 százalék gondolta azt, hogy kevesebb kereszténység kellene hogy legyen a kontinensen.

A kutatásban szereplők 72 százaléka mondta azt, hogy léteznek keresztény értékek, 11 százalék szerint nincsenek ilyenek, a többiek nem tudtak erre válaszolni. A megkérdezettek 52 százaléka tudott is mondani keresztény értéket. A legtöbb említést a szeretet, az erkölcsösség, a jóság vagy jóindulat, az együttérzés, a családközpontúság kapták.

Bartal Tamás, a kutatást készíttető civil szervezet elnöke szerint Európában erősödnek a keresztényellenes hangok, a magyarok többsége azonban hisz a kereszténység erejében. Az online kutatás a 18 évesnél idősebb lakosság körében 500 fő reprezentatív megkérdezésével készült.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.