Ezért drágul idén a szaloncukor

Körképet készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a szaloncukrokról, amelyből kiderült, hogy egy magyar háztartás évente egy kilónyi szaloncukrot vásárol. Hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes a legkedveltebb termék.

2023. 12. 04. 15:26
szaloncukor Forrás: NAK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Édességgyártók Szövetségének tájékoztatása szerint Magyarországon évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a fogyasztók. A szaloncukor-értékesítés – a koronavírussal erősen sújtott 2020-as év kivételével – évről évre növekszik, az egyik legnépszerűbb szezonális terméknek számít a karácsonyi időszakban.

Egy-egy háztartás évente átlagosan egy kilónyi szaloncukrot vásárol, és továbbra is a legkedveltebb íz a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

A prémium édességek az elmúlt tíz évben különösen kedveltekké váltak, ez a fajta édesség egyben ajándék is lehet. Ugyanakkor ezen drágább termékek iránt most valamelyest csökkenni látszik a kereslet. Mindamellett továbbra is

keresettek a cukormentes, vegán és egyéb alternatív édességek.

Komoly kihívás a gyártók számára az idei évben az alapanyagok beszerzése, hiszen a szaloncukor gyártásához szükséges alapanyagokat jellemzően a világpiacról szerzik be a vállalkozások. Teszik ezt annak ellenére, hogy több hazai gyártó kínálatában is szerepelnek egyes előállításhoz szükséges alapanyagok, úgy mint a marcipán vagy a cukor.

A hazai alapanyaggyártók mennyiség és ár tekintetében azonban nem tudják teljesíteni a multinacionális gyártók igényeit, így a hazai alapanyag-beszállítás alapvetően a gyümölcsökre és a feldolgozott termékekre korlátozódik.

A szaloncukrok fő hozzávalói, vagyis a cukor és a kakaó ára egyetlen év alatt több mint másfélszeresére nőtt.

A NAK közleménye szerint ez várhatóan begyűrűzik a szaloncukrok árába is – írja a Somogy vármegyei hírportál.

Amint arról már a lapunk is beszámolt, egy kiló szaloncukorért idén öt-hatezer forintot, a prémiumtermékekért pedig akár 12-15 ezer forintot is kérhetnek az üzletek az idei ünnepi szezonban – fogalmazott Az év szaloncukra verseny eredményhirdetésén a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Sánta Sándor hozzáfűzte: az infláció már tavaly is éreztette hatását, az édességek általában drágultak, a táblás csokoládé csaknem húsz százalékkal. Az év végi ünnepek kivételes voltát jelzi, hogy a szaloncukor forgalma stagnált, illetve a nagy visszaesésben még egy kivétel akadt: a csokimikulások forgalma 800-ról 900 tonnára emelkedett. 

Borítókép: Szaloncukrok (Forrás: NAK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.