Ferencváros elesett, Baranyi Krisztina pedig semmit nem tesz

A polgármester lemondott a kerület lakóiról.

2023. 12. 04. 7:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kudarcba fulladt a ferencvárosi bérlakásprogram, olyannyira, hogy az önkormányzat már egy bontásra ítélt házból is csak egy másik, hasonlóan életveszélyes épületbe költözteti át a lakókat, miután a Baranyi Krisztina vezette önkormányzat az elmúlt négy évben egyáltalán nem foglalkozott a kerületi bérlakások felújításával.

– Elfogytak azok a felújított bérlakások, csaknem kétszáz darab, amelyeket fideszes elődjétől, Bácskai Jánostól örökölt meg Baranyi Krisztina baloldali polgármester, miután az általa vezetett önkormányzat szinte egyáltalán nem foglalkozott a bérlakások, illetve bérházak felújításával – mondta a Metropolnak Gyurákovics Andrea. Ferencváros Fidesz–KDNP-frakcióvezetője úgy fogalmazott, ezért már ott tart a ferencvárosi önkormányzat, hogy 

ha nagyon muszáj kiköltöztetnie egy családot például életveszélyessé vált kerületi otthonukból, akkor csak egy másik életveszélyes házban ad neki cserelakást.

Hangsúlyozta, az elmúlt négy évben alig történt bármi is a bérlakásállománnyal – leszámítva az eladásokat vagy a toldozgatás-foldozgatásokat –, pedig Baranyi Krisztina a kampányában éppen ennek az ellenkezőjét ígérte.

– A polgármester azt ígérte, nem adnak el majd semmit, hanem felújítanak. De ez nem történt meg, Baranyi Krisztina a semmittevéssel ráadásul megtörte azt a jól működő rehabilitációs rendszert, ami évtizedek óta garantálta a felújításokhoz szükséges pénzt, az eladások és felújítások mértékét – mondta a kormánypárti frakció képviselője, hozzátéve,

a legtöbb bérlakásban folyamatos a dohosodás, a falak beáznak.

A vakolat olyannyira omlik, hogy egyes helyeken már kézzel is ki lehet bontani a téglákat. A szörnyű körülmények miatt a lakosok érthető módon teljesen el vannak keseredve, mivel úgy érzik, hogy Baranyi Krisztina teljesen magukra hagyta őket.

Gyurákovics Andrea emlékeztetett: Baranyi javaslatára hét telek eladásáról döntött a képviselő-testület, amiről mélyen hallgat a polgármester és a helyi baloldal. Az értékesítést pedig azzal palástolja a polgármester, hogy ő „megmentette” a Márton utca 8. szám alatti házat, amelyben szociális bérlakásokat alakítanak ki.

Fotó: Havran Zoltán

Szinte köztudott, Ferencváros egyes részen, például a Drégely utcában olyan körülmények között élnek családok, idősek, ami már sérti az emberi méltóságot. Az önkormányzat egyik bérházát patkányok lepték el,

a lakások bűzlenek a penésztől, vécé pedig csak a gangos folyosó végén van.

Nem jobb a helyzet abban az Üllői úti bérházban sem, ahol az önkormányzati bérház pincéje tele van patkánnyal, az udvar bármikor beszakadhat, a kaput az önkormányzat nem csináltatja meg, arra hivatkozva, hogy nincs rá pénz. De hasonlóan életveszélyes állapotok között kénytelenek élni a Gát utcai önkormányzati bérlakások lakói is.

A polgármester rendre nem válaszol a sajtó megkeresésére, de a kerületben élők sem kapnak lehetőséget arra, hogy segítséget kérjenek Baranyitól vagy az önkormányzattól.

Borítókép: Ferencvárosi bérház napjainkban (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.